Over Wijnand Jongen

Korte biografie

Wijnand Jongen (1959) is een van ’s werelds leidende auteurs, sprekers en futuristen op retail en e-commerce. Hij is schrijver van het boek ‘Het Einde van Online Winkelen’ gepubliceerd in Nederland (2016) en België (2017). De Engelse editie van het boek werd gelanceerd op Shoptalk in Kopenhagen (2017). De globale, Engelstalige editie werd onlangs gelanceerd op Shoptalk in Las Vegas (2018). Nieuwe edities en vertalingen van het boek staan op stapel voor het najaar van 2018 en voor 2019.

Wijnand’s boek stond in 2017 in de top 3 van beste marketingboeken van het jaar en was ook genomineerd als Managementboek van het jaar. 

Ga naar Wijnand’s LinkedIn.

Key retail posities

Wijnand is co-founder van Ecommerce Europe, de Europese belangenvereniging van meer dan 25.000 (web)winkels. Hij is lid van het bestuur sinds de oprichting in 2012 en Chairman van de Executive Committee van Ecommerce Europe.

Wijnand is oprichter en sinds de oprichting in 2000 CEO van Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor (web)winkels in Nederland. Thuiswinkel.org telt inmiddels zo’n 2200 leden, die herkenbaar zijn aan het Thuiswinkel Waarborg. Hij is oprichter en voorzitter van de Stichting Shopping Awards, die sinds 2002 jaarlijks de prijzen uitreikt voor de beste (web)shops in Nederland.

Wijnand is voorzitter van de Leerstoel eMarketing & Distance Selling verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast is Wijnand lid van FIRAE, een aan de National Retail Federation (NRF) gelieerde vereniging van global retail industry leaders.

Entrepreneur

In het midden van de jaren negentig was Wijnand co-founder van Macropolis, de eerste Nederlandse winkel- en prijsvergelijker voor consumenten op internet. In juni 2000 werd Macropolis overgenomen door het beursgenoteerde Newconomy. Wijnand was CEO van Macropolis tussen 1997 en 2000.

Internationale studies

Wijnand studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, het Randolph-Macon College en de Averett University in de Verenigde Staten. Hij behaalde zijn Masters of Business Administration (MBA) aan het Averett University (1993) en een doctoraalgraad in onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam (1986). Zijn werk leidde hem langs verschillende sales-, consultant- en managementfuncties in de Nederland en de Verenigde Staten.

Auteur van ‘Het Einde van Online Winkelen’

Wijnand is auteur van het boek ‘Het Einde van Online Winkelen’, dat in november 2016 bij Atlas/Business Contact is verschenen.

In maart 2018 verscheen een nieuwe 5e druk van het boek (Atlas Business Contact). In april 2017 verscheen de Vlaamse editie van het boek. In april 2018 verscheen de 2geactualiseerde Engelse editie van het boek (Nubiz).

De Chinese editie van Wijnand’s boek is gelanceerd op de CIFTIS conferentie in Beijing op 28 mei jl. De Italiaanse editie van het boek werd gepresenteerd tijdens het Netcomm congres op 31 mei jl. De Engelse versies van het boek voor (de rest van) China, de Filippijnen, Maleisië en Singapore (World Scientific WSPC) verschijnen aan het einde van 2018.

Ook de Deense, Duitse, Koreaanse en Portugese edities staan op de planning voor 2018 en 2019.

Het boek is door een vakjury gekozen in de top 3 van beste marketingboeken en het boek is genomineerd als Managementboek van het jaar. 

Erkenning, Prijzen & Prestaties

  • In 2006 werd Wijnand gekozen tot DM-man (Direct Marketing) van het Jaar.
  • In 2014 nam Wijnand de Mans le Jeune Award in ontvangst voor de ‘beste branchevereniging van Nederland’.
  • In 2016 werd het boek ‘Het Einde van Online Winkelen’ genomineerd als Managementboek van het jaar. 
  • In 2017 werd het boek ‘Het Einde van Online Winkelen’ door een vakjury gekozen in de top 3 van beste marketingboeken.
  • In 2018 werd de globale, Engelstalige editie van ‘Het Einde van Online Winkelen’ gelanceerd op Shoptalk in Las Vegas.

 

 

Deel dit

"Wijnand is one of the most authoritative leaders in e-commerce today. His insights help inform some of the world’s great companies and I love hearing him talk"

Brian McBride, CEO Asos

Keynote spreker met visie op de toekomst retail en e-commerce

Wijnand Jongen spreekt op (inter)nationale congressen en evenementen over de toekomst van (online) retail, feiten en cijfers. U kunt contact met hem opnemen voor meer informatie.

Boek Wijnand als spreker