Wees voorbereid – Boekblog #33

okt 31, 2020Blog, Boek

De pieken zijn weer in aantocht. Met Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen op komst verwachten webwinkels een lawine aan bestellingen. Alle aanleiding onze publiekscampagne opnieuw te lanceren.

NPO Radio 1 besteedde er al aandacht aan en bood mij de gelegenheid toelichting te geven. De komende tijd kun je de campagne ‘Wees voorbereid. Bestel op tijd’ overal tegenkomen. Vorig jaar hebben we hem voor het eerst gevoerd. En dit jaar is er nog meer reden toe. Online zit al in de lift. Webwinkels verwachten ten opzichte van eind vorig jaar – toen we al records braken! – een omzetstijging van 20%, en sommige zelfs van 50%.

Maar roepen we als sector die drukte niet over onszelf af? Is het niet zo dat we de consument met aanbiedingen pushen juist in deze maanden te bestellen? Het is een argument dat ik zo af en toe hoor langskomen. Maar dat gaat slechts ten dele op. Natuurlijk zorgen aanbiedingen voor extra orders. Maar dat Sinterklaas en Kerst tot een forse groei van de pakjesstroom leiden, daar kunnen wij niets aan doen? En in zekere zin zijn de uit de Verenigde Staten overgewaaide Black Friday en Cyber Monday juist een prikkel om bestellingen te spreiden en niet alle cadeautjes in de decembermaand in huis te halen.

De pieken zijn in de loop van de geschiedenis van de e-commercesector steeds hoger geworden. In december 2014 bezorgde PostNL, dankzij de online bestellingen, voor het eerst in haar historie meer dan één miljoen pakjes per dag. In de voorspellingen voor eind dit jaar wordt al uitgegaan van anderhalf miljoen per dag.

Hoe leid je dat logistiek allemaal in goede banen? Dat wordt een uitdaging waar de consument bij kan helpen. Door simpelweg op tijd te bestellen en niet tot het allerlaatste moment te wachten. Als sector doen we er goed aan die oproep in onze communicatie zo breed mogelijk uit te dragen.

Dit is blog 33, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.