Vanochtend in de Metro en vanavond bij RTL Nieuws aandacht voor met name Chinese webwinkels die consumenten misleiden. Dat doen ze bijvoorbeeld doordat ze niet vermelden dat er bij de aankoop van producten boven de €22,- btw betaald moet worden en boven de €150,- ook nog eens douanerechten. Heb je een mooie camera besteld van €100,-, dan mag je bij de pakketbezorger die bij je aan de deur staat ook nog even de btw aftikken. Dan ben je dus zomaar €21,- extra kwijt voor je camera. Kost de camera meer dan €150,-, dan komen daar naast de btw (21%) ook nog eens de kosten voor douanerechten bij. Steeds meer Nederlanders kijken en kopen ook over de grens, bijvoorbeeld in China, om koopjes op de kop te tikken. Dat leidt in toenemende mate tot onaangename verrassingen. Bij Thuiswinkel.org zien we dat terug in het aantal klachten van consumenten die aan de deur onverwacht flinke bedragen moeten betalen aan de pakketbezorger voor hun al betaalde pakketjes.

Het gaat hier om producten die zijn besteld bij buitenlandse ondernemers, buiten de Europese Unie, en het valt op dat met name Chinese webshops in de prijzen vallen. Veel Nederlandse consumenten weten niet dat het om Chinese webwinkels gaat, omdat de webwinkels vaak volledig in het Nederlands zijn vertaald. De btw en douanekosten die de koper vaak pas achteraf betaalt om zijn producten Europa in te krijgen, worden regelmatig verzwegen. Soms worden ze pas meegedeeld bij een bevestigingsmail die volgt op het doen van een aankoop. Ook komt het voor dat Chinese webwinkels net doen of de waarde van het verzonden pakketje onder de €22,- ligt, om daarmee voor de consument en voor de douane onder de btw en de douanerechtenafdracht uit te komen. Onze vereniging stelt zich uiteraard op het standpunt dat alle kosten vooraf vermeld moeten worden. Ook op Chinese of andere niet-EU webwinkels. Punt is natuurlijk dat veel niet-EU webwinkels, waaronder in toenemende mate Chinese webshops, zich niet altijd aan onze regels houden.

Wat zijn de regels? Bij het doen van een bestelling bij een niet-EU land gelden geen douanerechten en geen afdracht van omzetbelasting tot een bedrag van €22,-. Bij een aankoop van een product met een waarde tussen de €22,- en €150,- geldt dat enkel omzetbelasting moet worden betaald, geen douanerechten. Die gelden wel bij een aankoop uit een niet-EU land boven de €150,-. Daar ben je dus zowel btw als douanerechten verschuldigd. Wie een pakketje binnen de Europese Unie bestelt, heeft uiteraard niet te maken met douanerechten. Als consumenten betaal je natuurlijk wel gewoon de btw aan de webshop van wie je de goederen ontvangt. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om aan de deur de ontvangst van het aangeschafte product waarover  je nog btw en douanerechten moet gaan betalen te weigeren en mee terug te geven aan de pakketbezorger.