Op weg naar New York opende ik de Telegraaf afgelopen vrijdag. Ik kon helaas niet meteen reageren en bleek na aankomst op JFK ook de NOS al gemist te hebben. ‘Webshop is kansloos zonder echte webwinkel’ en ‘Lol is er vanaf voor pure webshopper!’ Deze koppen zijn gebaseerd op het sectoronderzoek van ABN AMRO. Volgens onderzoeker Michel Koster heeft het ‘uitsluitend online verkopen zijn hoogtepunt gehad’. 

Zojuist heb ik een meeting afgesloten van FIRAE, een groep van global retail association executives die jaarlijks bij elkaar komen in New York aan de vooravond van de NRF Retail Convention. Een van de onderwerpen was de impact van e-commerce in de traditionele retail. Conclusie was dat deze impact de komende jaren enorm zal zijn. De helft van deze ‘global industry leaders’ verwachten dat online over 20 tot 30 jaar tussen 25 en 50% van de wereldwijde traditionele retail zal uitmaken. In de Verenigde Staten ligt dit percentage in 2011 al op zo’n 7%.

Belangrijke driver voor deze verwachtingen zijn het veranderende kijk-en koopgedrag van consumenten wereldwijd, onder invloed van de snel veranderende technologie. Die stelt ons in staat om ‘anytime, anywhere’ online te kunnen consumeren.

De resultaten van het onderzoek van ABN AMRO lijken op resultaten van onderzoek van 10 jaar geleden, toen het gemeengoed was om de impact van online te minimaliseren. ‘Uitsluitend online verkopen heeft zijn hoogtepunt gehad’, aldus Koster. Webwinkels moeten volgens Koster dringend overwegen om snel een fysieke winkel te openen voor het te laat is. Wat een nonsens! Het overgrote deel van de pure online winkels heeft in winkelstraten helemaal niets te zoeken.

‘Mensen willen zien, vergelijken en beoordelen’, aldus Koster in de Telegraaf. Om daar aan toe te voegen dat dit het best in een fysieke winkel kan gebeuren. Kosters pleidooi lijkt een pleidooi om tegen beter weten in wat te doen aan de toenemende leegstand in veel binnensteden. Wellicht dat hij er goed aan doet om de analyse van afgelopen week in Trouw over ondernemerschap in de detailhandel er nog eens op na te lezen. Maar Koster lijkt te vervallen in wishful thinking, wellicht ten behoeve van de eigen vastgoedportefeuille van ABN AMRO. Hij gaat en passant voorbij aan de economische wetten van online retailing, veranderend consumentengedrag en veranderende marktomstandigheden.