Waarschuwing voor valse webshops: ‘Oplichters hebben nepsites al klaarstaan’

nov 27, 2020Kranten, Mediaoptredens

Oplichters hebben valse webwinkels klaargezet voor de sinterklaasinkopen en koopjesdag Black Friday, aanstaande vrijdag. Dat vermoedt de politie. Het aantal aangiften van online fraude blijft maar stijgen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in maart zijn er extra veel mensen die hun aankopen online doen. Dat merkt ook de politie: het aantal aangiften tegen malafide webwinkels is al bijna verdubbeld van 7400 vorig jaar naar ruim 13.000 tot nu toe dit jaar.

De politie vermoedt dat de afgelopen weken al nepwinkels zijn klaargezet om in aanloop naar de feestdagen zoveel mogelijk slachtoffers te maken. “Je ziet ze ook vaak op donderdagavond of op vrijdag verschijnen, omdat de meeste mensen in het weekeinde het internet afspeuren”, zegt Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie.

Op Black Friday zou dat nog eens een extra vaart kunnen krijgen. Consumenten zoeken die dag doelgericht naar de allerlaagste prijs. Dat is precies waar oplichters op inspelen.

Dit is slechts een deel van de diverse artikelen die 26 november 2020 verschenen op de NOS en op BeveiligingsNieuws. De gehele artikelen kun je lezen via de volgende links: