Vandaag is het Shopping Today! Meer dan 1.000 e-commercegangers in DeFabrique in Maarssen horen vandaag hoe Nederlandse  consumenten in het eerste half jaar ruim 53 miljoen aankopen via internet hebben gedaan, met een totale omzet van € 6,58 miljard. Hiermee is de online markt verantwoordelijk voor 18% van alle bestedingen in Nederland. De Telegraaf publiceerde vandaag als eerst de jongste branche cijfers.

In het eerste half jaar van 2014 is een groei in online bestedingen gerealiseerd van bijna 6% ten opzichte van het eerste half jaar van 2013. Meest opvallend vind ik de groei van online gekochte producten (+17%). Vorige week hoorden we via het CBS nog dat de (non-food) detailhandel in de eerste helft van ditmaal met 1% groeide? Dat klopt. Maar die groei wordt volledig gerealiseerd door de online groei. De fysieke winkels hebben in de eerste helft van dit jaar een daling in omzet gezien van -4%. Ook opvallend is dat de online bestedingen aan diensten zijn gedaald met 3%, wat veroorzaakt wordt door een terugloop in de online bestedingen aan nieuw afgesloten verzekeringen.

Naar verwachting zullen de totale online bestedingen in 2014 uitkomen op € 13,5 miljard, wat neerkomt op een groei van 6% ten opzichte van 2013. In aankopen wordt de verwachte groei hoger ingeschat, namelijk op 8%. Met deze groei zal het totaal aantal online aankopen in 2014 uitkomen op 110 miljoen.

Zoals altijd zullen alle leden en business partners van Thuiswinkel.org het nieuwe rapport gratis ontvangen, met dank aan PostNL. GfK is zoals altijd verantwoordelijk voor de onderzoeksresultaten.

Bekijk hier de Infographic.