Vrijdag 5 december jl. maakte Thuiswinkel.org de cijfers bekend over de Sinterklaas omzet van 2014. Online retailers gaven aan dat hun weekomzet in de vijf weken voor Sinterklaas met 27% is toegenomen ten opzichte van hun gemiddelde weekomzet. De verkoop van Sinterklaascadeaus en artikelen in de periode van 1 november tot 5 december zal daarmee goed zijn voor een kleine 170 miljoen aan extra online omzet. Het onderzoek werd in opdracht van Thuiswinkel.org uitgevoerd door GfK en mogelijk gemaakt door PostNL. Die 27% is natuurlijk een geweldig percentage en dekt alle online winkels die Sinterklaas gerelateerde producten verkopen aan consumenten. Dit zijn winkels die pure player zijn (en dus alleen maar online te vinden zijn), die in de winkelstraat zitten en een webwinkel exploiteren, of die in de winkelstraat zitten en daar óók online aan consumenten producten verkopen (online instore). Volgens onderzoeksbureau Q&A worden inmiddels 1 op de 3 Sinterklaas producten online verkocht. Dus op naar de kerstperiode!

Uit een jaarlijks terugkerend consumentenonderzoek van GfK blijkt dat consumenten hun feestdagenaankopen overigens steeds minder vaak plannen. Eén op de vijf Nederlanders (18 jaar of ouder) wist in oktober nog niet of zij cadeaus voor de feestdagen ging kopen. Bijna 60% van de consumenten geeft aan wel cadeaus voor de feestdagen te kopen. Van deze groep koopt ruim vier op de tien cadeaus voor Sinterklaas én Kerstmis. Wanneer men voor één van de twee feestdagen cadeaus koopt, wint Sinterklaas het van de Kerstman: 30% koopt enkel cadeaus voor Sinterklaas, terwijl 25% enkel cadeaus inslaat voor de kerstdagen. Dit ligt in lijn met de resultaten van hetzelfde onderzoek in 2013.

Het gros van de Nederlanders die cadeau-inkopen voor de feestdagen doet (72%), geeft aan evenveel te besteden als het voorgaande jaar en 6% gaf aan zelfs meer te besteden. Daarentegen houdt 15% in vergelijking tot vorig jaar meer de hand op de knip. Het aandeel consumenten dat minder wilde uitgegeven lag vorig jaar nog op 21%. Het sentiment lijkt hiermee te zijn verbeterd. Vooral mannen en personen in de leeftijd tot 40 jaar gaven aan meer te gaan uitgeven aan Sinterklaas- en kerstcadeaus ten opzichte van vorig jaar.

Richting Kerstmis publiceert Thuiswinkel.org ook dit jaar weer de meest actuele cijfers over het online shopping gedrag van de consument.

Bekijk hier de infographic.