Thuiswinkel.org, de belangenvereniging van webwinkels in Nederland, verwacht dat in de komende weken de omzet bij webwinkels zal oplopen tot meer dan 40% boven een reguliere weekomzet. Webwinkels zien bovendien dat consumenten dit jaar vroeger zijn gestart met de aanschaf van Sinterklaasgerelateerde producten en diensten.

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org: “Nederlandse hulpsinterklazen zijn dit jaar al vroeg gestart met de inkoop van cadeaus. Veel webwinkels hebben al extra personeel opgeroepen om aan de vraag te kunnen voldoen. Ook zien we meer en meer dat Nederlanders niet in een keer alle cadeaus kopen, maar vaker bij webwinkels langsgaan om in stappen de Sinterklaasinkopen te doen”.

De gemiddelde online besteding per cadeau ligt naar verwachting enkele euro’s hoger dan vorig jaar. “Al met al zien we dat Nederlanders dit jaar geneigd zijn meer geld uit te geven aan Sinterklaas. Het lijkt erop dat we de crisis langzaam maar zeker van ons af schudden en dat online kijken, kiezen en kopen – in toenemende mate ook mobiel – een steuntje in de rug geeft. Daarnaast raakt de Sint er steeds meer aan gewend om online inkopen te doen”, zegt Jongen. Het gemak, de tijdsbesparing, het prijsniveau en de steeds flexibelere bezorging dragen bij aan de verwachte forse extra omzet bij webwinkels in Nederland.

Sinterklaas hoeft niet lang na te denken over de cadeaus die hij moet kopen. Ook dit jaar staan de verlanglijstjes vol traditionele cadeaus als speelgoed, boeken, games en muziek. Ook tablets (Apple en Android) en smartphones zijn gewilde hebbedingen. Top 10 lijst van verwachte online Sinterklaastoppers:

  1. Monopoly Millionaire
  2. LEGO trein, Star Wars, Playmobil Winkelcentrum
  3. Games: PlayStation: Call of Duty Ghosts, FIFA13
  4. Speelgoed: Furby
  5. Boeken: Saskia Noort (Debet) en Fernando Ricksen (Vechtlust)
  6. Gereedschapssets
  7. PlayStation 4 (vanaf half november te koop)
  8. Marco Borsato (cd), Despicable Me 2 (dvd), Kinderen voor Kinderen 34 (cd), televisieseries (zoals Borgen, Penoza).
  9. Skylanders game en losse figuren
  10. Planes figuren en items

Op dinsdag 3 december publiceert Thuiswinkel.org de resultaten van het jaarlijkse ‘Sinterklaasaankopen-onderzoek’, dat de belangenvereniging uitvoert in samenwerking met Blauw Research en PostNL.

Dit artikel verscheen eerder op Thuiswinkel.org.