De onlangs gepubliceerde cijfers van Ecommerce Foundation spreken voor zich: e-commerce is nog steeds groeiende. Maar die groei is aan het stagneren en in mijn ogen is een van de belangrijkste redenen daarvoor het gebrek aan goedgeschoold personeel. Consumenten zijn allang gewend aan online shoppen in binnen- en buitenland, dus daar ligt het niet aan. Maar hoe gaan we zorgen dat we aan alle wensen van die consumenten kunnen voldoen als er niet genoeg goed opgeleid personeel beschikbaar is?

Het onderzoek van de Ecommerce Foundation liet eerder zien dat 77% van de organisaties in Europa een website heeft en slechts 18% daarvan een webshop (was 15% in 2014). Oké, de internetpenetratie is nog niet overal in Europa even hoog, en ook op het gebied van logistiek en wet- en regelgeving moeten er in sommige regio’s nog flink wat zaken worden verbeterd om de Europese e-commercemarkt verder te optimaliseren. Maar dit zijn wel allemaal zaken waarbij goed personeel onmisbaar is.

Te weinig mensen en te weinig ervaring

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Thuiswinkel.org, Human Capital Logistiek en Panteia blijkt dat er alleen in Nederland afgelopen halfjaar al bijna 8000 vacatures waren voor e-commercegerelateerde functies. Dit aantal wordt de komende periode alleen maar hoger, want 73% van de ondervraagde organisaties meldt een uitbreiding van bedrijfsactiviteiten als reden voor de vacatures op dit gebied. Het blijkt extreem lastig te zijn om de vacatures te vullen. Dat komt niet alleen door een tekort aan sollicitanten, maar ook doordat de sollicitanten die ze krijgen, te weinig ervaring hebben met alles wat zich online afspeelt. Op zich niet gek in een relatief nieuwe branche, maar des te belangrijk dat er snel stappen worden gezet om deze negatieve trend om te draaien.

Onderwijs betrekken en internationale aansluiting

De conclusie uit het onderzoek is simpel: de snelle ontwikkelingen in onze sector vragen om meer aanwas van talent, maar ook om de ontwikkeling van bestaand personeel. In Nederland hebben we het actieprogramma e-Academy opgezet, om het hoger onderwijs beter aan te laten sluiten op het bedrijfsleven en er zo voor te zorgen dat er meer afgestudeerde e-commercetalenten komen. Daarnaast stimuleren we bedrijven om hun personeel continu bij te scholen.

Europese initiatieven op dit gebied zijn er nog niet, maar het feit dat 22% van de ondervraagden nieuwe collega’s werft in het buitenland, laat wel zien dat we dit internationaal aan moeten pakken. Ik ben benieuwd wat we kunnen bereiken als we studenten en personeel nog gerichter gaan opleiden om zo beter aan de online vraag te voldoen. Want de e-commercebranche is wat mij betreft nog lang niet uitgegroeid.

Het volledige onderzoek is gratis te downloaden via de website van e-Academy.