Maar liefst 22% van alle gemeten consumentenbestedingen in Nederland worden online besteed. Dat is het meest spectaculaire cijfer van de vernieuwde Thuiswinkel Markt Monitor. Vanochtend mocht ik de jongste cijfers toelichten in het NOS journaal, het Radio1 journaal, op BNR en in de Telegraaf.

Het zoemde al een tijdje rond dat de oude cijfers van online consumentenbestedingen wat aan de conservatieve kant waren. Ook internationaal begonnen onze cijfers behoorlijk uit de pas te lopen, wat bleek uit gemiddelde bestedingen per consument en per e-huishouden zoals onlangs gepubliceerd in het Europese B2C e-commerce rapport van Ecommerce Europe. Met de nieuwste cijfers van GfK vergelijken we appels met appels en peren met peren, zogezegd. We vergelijken de online aankopen, thuis, op ’t werk, onderweg, in de winkelstraat en soms ook al in de winkel (‘online instore’) met de totale bestedingen van de gemeten producten en diensten in zo’n 18 marktsegmenten (reizen, consumentenelektronica, verzekeringen, media, etc.) en in maar liefst 106 producten- en dienstencategorieën (vliegreizen, tv/video apparatuur, autoverzekeringen, downloads, etc). Daarmee zijn we ook voor de toekomst voorbereid om een zo goed mogelijk actueel beeld te geven van hoe de e-commerce markt in Nederland er voor staat en hoe zij zich ontwikkelt ten opzichte van de totale Nederlandse retail van producten en diensten. Met dank ook aan Post.nl die het mogelijk maakt dat we het onderzoek nu 4x per jaar kunnen uitvoeren. En die het mogelijk maakt dat we al onze leden en business partners het volledige rapport nu 4x per jaar gratis ter beschikking kunnen stellen.

Dan nog even de belangrijkste Q1-cijfers op een rijtje:
– In Q1 hebben Nederlanders van 15 jaar en ouder voor € 3,63 miljard (incl. btw) online producten en diensten gekocht.
– Het online aandeel van de gemeten consumentenbestedingen ligt hiermee op 22%.
– Voor diensten ligt dit aandeel op 66% en voor producten is dit aandeel 11%.

In totaal zijn er bijna 26 miljoen online aankopen gedaan in Q1. Dat is 5% van alle aankopen van producten en diensten. Dat betekent dus dat de online consument per aankoop significant meer geld uitgeeft. Ruim driekwart van deze online aankopen is afkomstig uit aankopen van fysieke producten, zoals kleding, telecom en speelgoed. Een kleine 6 miljoen online aankopen (23%) is te herleiden naar aankopen van diensten, zoals tickets voor attracties en evenementen, vlieg- en pakketreizen en verzekeringen.

In de bestedingen is een ander beeld terug te zien. Van de in totaal € 3,63 miljard online bestedingen (inclusief btw) is 58% afkomstig uit online aankopen van diensten. Hierbinnen zorgen de marktsegmenten losse vliegtickets en accommodaties (€ 700 miljoen) en pakketreizen (€ 677 miljoen) voor de grootste online omzet. Van alle online bestedingen is 42% afkomstig uit aankopen van fysieke producten. De dienstensegmenten genereren, in vergelijking tot de markten van fysieke producten, meer online omzet met minder online aankopen.

Wat ook een nieuw leuk cijfer is dat we als Thuiswinkel.org gaan bijhouden is de e-GDP index. Oftewel, in goed Nederlands: wat is het aandeel van alle online consumentenbestedingen ten opzichte van het binnenlands bruto nationaal product (BNP oftewel GDP in het Engels). De impact en het aandeel van e-commerce in de Nederlandse economie, de e-GDP index, ligt daarbij in het eerste kwartaal op 4,83%.In heel Europa ligt de e-GDP index op 2,2%, zoals onlangs gepubliceerd door Ecommerce Europe. In West-Europa ligt dit op 3,45%. Met andere woorden: de impact van e-commerce op de Nederlandse economie is niet langer te onderschatten.

Ook goed om te weten is dat we in het nieuwe onderzoek gebruik maken van de GOMSEC, de ‘Global E-commerce Measurement Standard for B2C E-commerce’, van de Europese koepelorganisatie Ecommerce Europe. Het verschaft ons de broodnodige definities die er toe moeten bijdragen dat we op termijn in heel Europa overal op basis van dezelfde definities e-commerce meten. En daarmee het belang van onze snelgroeiende sector in Brussel en niet in de laatste plaats in Den Haag duidelijk kunnen maken.