Niks geen Sint Maarten in China op de 11e van de 11e. Het is daar vrijgezellendag. Alle 1’nen in de 11e van de 11e verwijzen volgens de Chinezen naar de vele vrijgezellen die er in China zijn. En dat zijn er nogal wat als gevolg van de één-kind politiek van de Chinese regering, die nu overigens heel langzaam en voorzichtig wat wordt afgebouwd. Het immense e-commerce conglomeraat Alibaba bedacht 5 jaar geleden dat het aardig zou zijn om juist voor die vele vrijgezellen in China iets speciaal te doen. Die hebben op zo’n dag tijd zat om online te gaan shoppen en zo werd het idee geboren. De vrijgezellendag van afgelopen maandag leverde maar liefst bijna € 4 miljard omzet op. Op die ene dag! Een absoluut recordomzet, die ook niet in de US rond Thanksgiving of op CyberMonday wordt behaald. Favoriet: kleding, schoenen, parfum en elektronica.
Tijdens mijn reis naar China, ongeveer twee weken geleden, werd ik al geconfronteerd met de op handen zijnde vrijgezellendag. Alibaba, marktplaats voor B2C, B2B en C2C rapporteerde maandag al rond lunchtijd een omzet van € 2,3 miljard euro, met name via sites als Tmall.com, en Taobao, waar grote bekende merken hun producten verkopen.
Social Delivery
Maar hoe worden al die miljoenen producten in dit immense land bezorgd? Ook daar hebben de Chinezen hun antwoord op. Aan de ene kant werden extra binnenlandse vluchten ingekocht voor bulktransporten. Aan de andere kant werden in wijken van grote steden duizenden particuliere bezorgers ingezet, die op de fiets de producten in hun buurtje afleverden. Social delivery. Particuliere bezorgers, vaak gepensioneerden, ontvangen via een app op hun smartphone dat er pakketjes in de buurt zijn aangekomen, waarop ze kunnen intekenen. Via de app uiteraard. Wie het eerst komt, mag de pakketjes in de straat bezorgen. Tegen een passende vergoeding. Op de fiets zoals gezegd.
E-commerce handelsmissie naar China
Na na mijn gesprekken met de Chinese ‘Thuiswinkel,org’ -zie foto- spraken mijn Chinese collega’s de wens uit om de contacten met Nederland en Ecommerce Europe aan te halen. Om zoals de Chinese cultuur het betaamt ‘veel van ons te kunnen leren’. Dat gevoel is wederzijds, zoals moge blijken uit mijn blogs uit China. Tijd voor uitwisseling van kennis en een e-commerce handelsmissie naar China in 2014 of 2015. Premier Rutte heeft vorige week op ons verzoek de rode loper al uitgerold. Wie geïnteresseerd is mag zich bij mij melden. Dit is mogelijk via het contactformulier op de website.