ShoppingTomorrow: The Next Chapter – Boekblog #34

nov 7, 2020Blog, Boek

Sinds vorige week staan alle nieuwe bluepapers van ShoppingTomorrow online. Ze zijn ook gebundeld in The Next Chapter: Versneld Vooruit. Een schat aan waardevolle insights over e-commerce en alles wat daarmee te maken heeft. En voor iedereen toegankelijk.

Radicaal anders

Dat laatste is eigenlijk best bijzonder. Want vroeger werd er over dit soort bronnen heel anders gedacht. Kennis was goud waard, en je gaat op straat toch ook geen goud uitdelen? Dus zag je in veel sectoren dat brancherapporten als vertrouwelijk werden bestempeld of dat er verdienmodellen aan werden gekoppeld. Met uitgevers die de gebruiker enkel via een duur abonnement toegang boden.

Vanuit Thuiswinkel.org hebben we dat vanaf het begin radicaal anders aangepakt. Kennis is er juist om te delen. Als ondernemers en andere stakeholders dankzij gedeelde learnings tot betere resultaten komen, dan heeft de hele sector daar baat bij. Zo gaat de kwaliteit van de dienstverlening omhoog en komt de lat voor iedereen hoger te liggen.

Thuiswinkel Update

Met ShoppingTomorrow brengen we hoogwaardige know-how bij elkaar. Het initiatief van het bijeenbrengen van experts gaat terug op onze Thuiswinkel Update-dagen, waarmee in 2006 begonnen en waarvoor we het motto hanteerden: ‘inspiratie en motivatie: vandaag leren en morgen doen’. Dat werd 7 jaar later het onderzoeksprogramma Shopping 2020 onder de bezielende leiding van Jorij Abraham. Met achteraf vooruitziende blik is 2020 al snel vervangen door Tomorrow.

Inmiddels vormen de delen die in de reeks verschenen een imposante rij in mijn boekenkast. Maar wat belangrijker is: de cumulatieve kennis wordt elk jaar ge-update. Dat gebeurt door meer dan 500 experts uit het vak die er geen enkele moeite mee hebben hun inzichten met elkaar te delen. En zo hoort het ook in een branche die zich op de toekomst richt!

Dit is blog 34, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.