Twee inspirerende bedrijfsbezoeken (IBM, Cisco), een keynote Mark Zwawacki (360Lab) en een bezoek aan Singularity University: het is de opbrengst van de eerste dag in Silicon Valley. De vierde reis van ShoppingTomorrow is een feit. Met een groep van bijna 40 retailers, financiële dienstverleners, reisorganisaties, wetenschappers, onderzoekers en toeleveranciers zijn we terug waar we in 2013 begonnen: San Francisco en Silicon Valley.

Een paar key take-always en observaties van de eerste dag:

  • Disruptie is het key buzz-word in the Valley. Grote technologiebedrijven slaan hun vleugels uit over aanpalende markten. Zoekmachines (Google), social media bedrijven (Facebook), fabrikanten (Apple) en shopping platformen (Amazon) zijn inmiddels actief in media, ICT, entertainment, biotechnologie, gezondheidszorg en uiteraard in retail. Het doet mij denken aan de ‘bubble’ jaren, want het is vechten, ten koste van alles, om market share en first mover advantage.
  • “Waarom Google steeds meer een retailer wordt?” Het was een van de vragen die Mark Zawacki zichzelf stelde. Zijn antwoord? Omdat Google zoekresultaten laten zien dat mensen drie maal per dag eten!
  • Een voor mij hernieuwde kennismaking met IBM’s Watson, de zelflerende omgeving waar consumenten en retailers de komende jaren een intuïtieve online dialoog kunnen aangaan. Het is een op kunstmatige intelligentie gebaseerde toepassing die de customer journey in de komende jaren gaat veranderen. De kunst voor retailers? Om in de huid van je klant te kruipen! “You’ve got to be them!”, aldus Keith Mercier van IBM.
  • Het verschil tussen offline en online beleving? In een fysieke winkel vinden consumenten het prima om bij een discounter minder service en gemak te ontvangen. Het is part of the deal. Het past in het verwachtingspatroon van shoppen bij een low-cost discounter. Net zo als je bij Tiffany’s op 5th Avenue verwacht dat je als klant in de watten wordt gelegd. Online gaat dit echter niet op. Nieuwe generaties online consumenten verwachten van alle typen winkels, reisorganisaties, verzekeraars en banken een unieke, 1-op-1 online ervaring en beleving, die persoonlijk relevant is. Het stelt retailers voor enorme uitdagingen om aan te sluiten op het verwachtingspatroon dat grote tech-spelers in de markt creëren.
  • Een overweldigend overzicht van alle technologische uitdagingen werd gepresenteerd in de collegebanken van de Singularity University: VR, AR, Internet of Things, 3D printing, zelfrijdende auto’s, robotisering, kunstmatige intelligentie en digital bio. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de samenleving de komende decennia transformeert naar een digitale samenleving, zoals we ons nog nauwelijks kunnen voorstellen. Dit stelt ons ook voor morele en ethische vraagstukken, waar we als samenleving een antwoord op moeten vinden.