Precies een week geleden startte Shopping2020 (nu ShoppingTomorrow) bij Nyenrode in Breukelen. Volle zaal in de ochtend, volle zaal in de middag. Veel inspiratie, met meer dan 400 experts bij elkaar, die inmiddels aan de slag zijn gegaan in 19 expertgroepen.

Vandaag zelf geïnspireerd geraakt bij het Smarter Commerce congres van IBM in Monte Carlo, Monaco. Ook hier wordt vooruit gekeken naar wat de toekomst brengen zal. Weliswaar vanuit een B2B perspectief, maar gericht op commerce in de breedste zin van het woord.

Vanmiddag prachtig filmpje gezien, computer animated, van twee poppetjes die een volledig uit de hand lopende customer experience lieten zien. Scott Weavers-Wright, founder van Kiddicare en tegenwoordig chief architect van Morisons.com over de perfecte customer experience: behandel je klanten met respect en biedt ze een integrale customer journey. De ultieme customer journey.., een van de drie lagen van ons Shopping2020 onderzoek.

Vandaag mocht ik hier in Monaco namens Ecommerce Europe de e-commerce cijfers van Europa presenteren, afgezet tegen andere continenten, regio’s en landen in de wereld. Het door Ecommerce Europe deze maand gepubliceerde rapport blijkt een groot succes en in een grote behoefte te voldoen. Voor de liefhebbers van cijfers en trends, er is een gratis downloadable light versie van het rapport beschikbaar.

Afgelopen maandag werden de Europese cijfers ook al gepresenteerd in Polen, bij het congres van e-Commerce Polska, Thuiswinkel.org’s nieuwe zusterorganisatie in Polen. E-Commerce Polska is het 10e land dat lid is geworden van onze Europese koepelorganisatie van webwinkels Ecommerce Europe.

Na afloop van mijn presentatie werd mij gevraagd of we Shoppping2020 niet naar het volgende level moeten tillen: naar Europa toe. Interessante gedachte uiteraard, inmiddels ook al besproken in de Board of Directors van Ecommerce Europe.

In 2008 organiseerden we in Monaco de 2e Global E-commerce Summit, een memorabele Summit met onder ander de nog relatief onbekende CEO Rakuten, als key note speaker. Wellicht goed plan volgend jaar bij de 6e Global E-commerce Summit in Barcelona -16-17-18 juni- Shopping2020 Europe van start te laten gaan. Van Breukelen, via Monaco naar Barcelona!