‘Hoe overleven we Amazon?’ Het is een veelgestelde vraag op shop.org ‘Retail’s Digital Rush’ conferentie in Seattle. Vandaag sprak Brad Stone, veelgeprezen auteur van ‘The Everything Store’. Zijn verhaal ging over ‘The Amazon.com Story’.

Gisteren bespraken en bediscussieerden we met onze Shopping2020-delegatie al de vraag die op ieders lippen leeft: ‘Hoe overleven we Amazon?’ Uit het gesprek met John Rossman, oud-medewerker van Amazon, de daarop volgende discussies met de Shopping2020-delegatie én uit de keynote presentatie van Brad Stone heb ik de volgende 10 Tips om Amazon te overleven gedestilleerd:

  1. Zorg voor een uniek, exclusief aanbod van producten en/of diensten dat zich in de markt onderscheidt. Niches doen het goed, daar kun je in excelleren!
  2. Word contenteigenaar. Het aloude ‘Content-Is-King’ is weer helemaal terug! De contenteigenaar kan namelijk consumenten iets unieks bieden.
  3. Bouw een community met en voor je klanten zodat je ze optimaal kan bedienen. Customer service is van alle tijden en moet gewoon top zijn. Maar doe het anders, beter en persoonlijker en werk aan een 1-op-1 relatie met je (beste) klanten.
  4. Werk samen met anderen – third parties –die je kunnen helpen in je unieke positionering. Je kan niet alles zelf en samen-sta-je-sterk. Ook fabrikanten kunnen je daarbij van dienst zijn. Ook niet voor de hand liggende partnerships kunnen je onderscheidend maken in de markt. Durf buiten de eigen comfort zone te denken.
  5. Zorg voor top-beleving op het gebied van fulfillment, afleveren en retouren. De beleving moet zoveel mogelijk naadloos – seamless – zijn. Maar jij kan misschien net die persoonlijke touch toevoegen die je onderscheidend maakt en waardoor ik terugkom. Excellente en gepersonaliseerde customer service kan je dus onderscheiden. Een goed voorbeeld hiervan is door te werken met persoonlijke verpakkingen, waarmee je kan opvallen en je onderscheiden in de markt.
  6. Streef zoveel mogelijk authenticiteit na: stel jezelf kwetsbaar op en laat zien en voelen wie je bent en waar je voor staat. Geef je merk de waarde die het verdient en waar anderen –intern en extern – zich aan kunnen laven.
  7. Werk continu aan kleine verbeteringen en rijg deze 1-voor-1 aan elkaar. Een heleboel kleine verbeteringen op welk front dan ook kunnen samen een grote stap voorwaarts betekenen.
  8. ‘Watch and learn’. Niks mis mee om van Amazon te leren. Kijk, leer en kopieer! Waarom het wiel zelf uitvinden?
  9. Zorg voor een goede werksfeer waarin medewerkers zich thuis voelen. Koester je talenten en leg de lat steeds wat hoger bij het aanstellen van nieuwe mensen. Zorg wel dat ze binnen je team passen.
  10. Leiderschap is geen vies woord. Zet een koers uit, creëer een visie voor de toekomst. Think Big. Een neem je mensen mee in je droom.

Na Brad Stone’s presentatie ging Forrester’s senior analyst Sucharita Mulpuru het gesprek aan met Brad Stone. Op de laatste vraag die Sucharita stelde ging Brad helaas niet in. De vraag die via Twitter gesteld werd, luidde: ‘How Does Amazon Survive Alibaba?’ Daar gaan we eens over nadenken..