Vandaag publiceerde Shopping2020 (nu ShoppingTomorrow) de resultaten van een expertonderzoek door GfK naar de toekomst van online winkelen in Nederland in 2020. Het betreft hier een onderzoek van GfK onder 444 experts. Anders dan bij rekenkundige modellen wordt in dit onderzoek de verwachte impact van nieuwe technologische ontwikkelingen meegenomen. Belangrijkste conclusie van de experts is dat de consumptieve bestedingen na 2013 weer zullen aantrekken dankzij online verkopen thuis en op het werk, maar in toenemende mate ook in de winkel! Het digitale aandeel van alle verkochte producten zal stijgen van 17% in 2012 naar 31% in 2020. Instore digitale aankopen zullen daarbij naar verwachting significant aan deze groei van omzet in winkels gaan bijdragen. Dat is goed nieuws voor voor retailers én voor consumenten, die overal en altijd op maat bediend kunnen worden.

De totale markt van B2C verkoop van producten en diensten zal doorgroeien van 65,9 miljard in 2012 naar 70,1 miljard euro in 2017 (+6%) en naar 73,6 miljard euro (+12%) in 2020. De digitale bestedingen, thuis online of in de winkel, groeien volgens de experts door naar 27 miljard euro in 2020, goed voor 36% van de totale consumptieve bestedingen in 2020. Dit cijfer valt uit te splitsen in een online aandeel van alle producten van 31% en een online aandeel van alle verkochte diensten van maar liefst 75%. Volgens de experts dus hierbij rekening houdend met alle technologische vernieuwingen die er aan gaan komen. In zijn totaliteit, dus voor alle producten en diensten samen, thuis of online in de winkel gekocht, betekent dit een online bestedingsgroei in 2020 van 145% ten opzichte van 2012.

Volgens de experts is online dus dé grote aanjager van consumptieve bestedingen de komende jaren. In toenemende mate zullen daarbij instore online aankopen steeds belangrijker worden en een groter aandeel in gaan nemen van alle online bestedingen: via pc, desktop, laptop, tablet, smartphone en in de toekomst ook smart devices zoals glasses, smartwatches en dergelijke. Hier liggen voor winkels in de winkelstraat dan ook grote kansen en mogelijkheden: via instore online devices (POS, tablets, smartphones, etc.) de consument op maat bedienen. Dat die toekomst dichter bij is dan menigeen denkt mochten we paar weken geleden ervaren in de Verenigde Staten. Een grote Shopping2020 delegatie bezocht Silicon Valley, waarbij we bij ons bezoek aan eBay zelf konden ervaren hoe online instore werkt. Instant oftewel direct buying, met een klik op een iPad, smartphone of POS.

In 2020 blijft de webshop weliswaar het dominante online aankoopkanaal (60% aandeel in 2012, 56% in 2020), maar instore online aankopen zullen in de toekomst steeds belangrijker worden: aankopen van producten en diensten in de winkel die op afstand geleverd worden. Ook social media zal als online aankoopkanaal haar plaats meer gaan opeisen, aldus de experts.

Aanstaande donderdag worden deze GfK cijfers gepresenteerd op het Shopping Today congres in Almere.