Shopping Today: van 2013 naar 2027 – Boekblog #31

okt 17, 2020Blog, Boek

Goed nieuws: Shopping Today gaat dit jaar door. Het wordt anders dan anders, maar de kwaliteit van de bijdragen zal er niet minder om zijn. Een mooie aanleiding om terug te gaan naar het begin.

Want het is nu 7 jaar geleden dat in Almere het eerste Shopping Today-event werd gehouden. Helemaal voor het eerst was het overigens niet. Shopping Today was een voortzetting van de Thuiswinkel Update-dagen. Met de nieuwe naam wilden we uitdragen dat e-commerce zakelijk gezien een bredere belangstelling verdiende, en niet alleen de leden van Thuiswinkel.org raakte.

Prikkelende voorspellingen

Bij die eerste Shopping Today in 2013 stond één vraag centraal. Een vraag die nog steeds actueel is: hoe shopt de consument in 2020? Het leverde prikkelende voorspellingen op. Om er een paar te noemen:

  • In 2020 hebben fysieke winkels geen kassa’s meer en gaan alle betalingen digitaal.
  • Retailers als Dolcis, Manfield en de Bijenkorf hebben geen bestaansrecht (en zullen er dus in 2020 niet meer zijn).
  • Amazon is coming to kill us!

Hoe shopt de consument in 2027?

Uiteindelijk is de soep niet zo heet gegeten als ze in 2013 werd opgediend. Kassa’s en cash zijn er nog steeds. Dolcis en Manfield zijn er niet meer, maar de Bijenkorf nog wel. En de komst van Amazon hebben we overleefd.

Maar dat de wereld van retail in de voorbije 7 jaar drastisch veranderd is, dat is duidelijk. Het roept bij mij als vanzelf de vraag op hoe de consument in 2027 zal shoppen. Wie waagt zich aan een voorspelling?

Dit is blog 31, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.