Shopping Awards: mooie traditie – Boekblog #27

Dit jaar was de uitreiking van de Shopping Awards vanwege corona anders dan anders. Maar het gevoel eromheen was net zo feestelijk als anders. Mooie tradities zijn er om in ere te houden.
Positieve publiciteit
Met die traditie zijn we al begonnen in 2002. In dat jaar werden in hotel Krasnapolsky in Amsterdam de eerste Thuiswinkel Awards uitgereikt door de daartoe in het leven geroepen stichting. Er was al meteen ook een publieksprijs om zo de consument te betrekken. Als jonge internetsector hadden we – na het barsten van de interbubbel rond 2000 – behoefte aan positieve publiciteit.
En daar zorgden de prijzen voor. Naast een prijs voor beste catalogus (!) waren er natuurlijk ook prijzen voor beste webwinkels. Ook was er een Innovatie Award. Die werd gewonnen door de Rabobank, omdat zij een online betaalomgeving hadden bedacht die gekoppeld was aan internetbankieren, de latere opmaat voor iDEAL. Er waren prijswinnaars van naam en de gala-avond liet zien dat e-commerce niet een zaak was van start-ups maar ook van gevestigde bedrijven.
Uitgebreid
Sindsdien zijn de prijzen danig uitgebreid. Met meer categorieën en onderverdelingen, die recht doen aan de groei en toenemende complexiteit van onze business. Dit jaar bijvoorbeeld een vakprijs voor duurzaamheid en market place seller. Waren de formulieren en juryrapporten in het begin nog summier, nu is de onderbouwing uiterst gedegen en verantwoord. Aan de publieksprijzen kant bepalen vakexperts en consumenten samen –volgens het Songfestival principe- wie de prijzen winnen. Om recht te doen aan het onafhankelijke en brede karakter van de prijzen, zijn de Thuiswinkels Awards in 2017 omgedoopt in Shopping Awards.
Niet minder feestelijk
De uitreiking gebeurde dit jaar uiteraard in een vorm die past die de omstandigheden. Op een iets andere locatie – Breakers Beach House in Noordwijk in plaats van de grote balzaal van hotel Huis ter Duin – en verdeeld over twee dagen ipv één. Maar de winnaars, waaronder Greetz als DHL Beste Webwinkel 2020, zullen daarom niet minder trots zijn dan hun voorgangers. En terecht. Van harte!
Dit is blog 27, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.