Schoenen koop je toch niet online? – Boekblog #6

Schoenen online verkopen: voor de meeste schoenenretailers is het in de begindagen van e-commerce ondenkbaar. VanHaren waagt het er op, en het wordt een succes. Anno 2020 lijkt online al bijna het nieuwe normaal.
In 2008 begint schoenenketen VanHaren een webwinkel. Op dat moment leven er in de schoenenbranche nog heel wat twijfels over de mogelijkheid van internet. ‘Schoenen ging je toch niet online kopen?’, zegt Krein Bons terugblikkend. ‘Die moest je passen, voelen, ruiken.’ Maar wie niet waagt, die niet wint: de CEO van VanHaren durft het toch aan.
VanHaren kiest voor maximale integratie tussen winkels en webshop. De klant kan bij VanHaren online bestellen en desgewenst de schoenen in de winkel afhalen en/of retourneren. Krein Bons weet dat veel van zijn filiaalhouders sceptisch zijn. ‘Interne concurrentie was voor ons de grootste weerstand. Daarom hebben we tegen onze filiaalhouders gezegd: jullie delen mee. De opbrengsten van de webwinkel vloeien terug naar de vestigingen.’
De online schoenenverkoop begint al snel te lopen. Naast VanHaren draagt ook Zalando, met zijn uiterst gunstige bestel- en retourneervoorwaarden, bij aan de groei van de markt.
Inmiddels zijn heel wat consumenten er vertrouwd mee om hun schoenen online uit te zoeken en te bestellen. Nu moeten retailers en klanten juist wennen aan het omgekeerde. In het NOS-journaal legde Krein Bons deze week uit hoe VanHaren zich instelt op de anderhalvemeter-economie. Stap voor stap.
Dit is blog 6, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.