Roerige tijden op de beurs – Boekblog #3

Begin 21e eeuw gaan de beurskoersen hard naar beneden. Er komt een eind aan de internetbubbel. Heel wat dotcombedrijven, inclusief webwinkels, gaan failliet. Maar al snel herstelt de e-commercesector zich.
Wie herinnert zich nog World Online? Het bedrijf van Nina Brink lijkt in 2000 de wereld te veroveren. De serviceprovider profiteert maximaal van de internethausse. Beleggers staan in de rij.
Ook tal van andere jonge dotcombedrijven halen probleemloos geld binnen. Als beginnende webwinkel kun je zonder enige moeite investeerders vinden. Ook als je nauwelijks een trackrecord hebt.
Er is rond het begin van het nieuwe millennium sprake van een ware goudkoorts. Een enkeling waarschuwt dat dit wel eens verkeerd kan aflopen. De Amerikaanse journalisten Anthony en Michael Perkins voorspellen medio 1999 in hun boek The Internet Bubble voor teveel optimisme. Ze rekenen voor dat de beurswaardering voor internetbedrijven op drijfzand is gebaseerd.
In de loop van 2000 gaat het in de Verenigde Staten mis. De Dow Jones en de Nasdaq krijgen ongekende harde klappen. Een bedrijfje als Pets.com, een webwinkel in producten voor huisdieren, noteert op het hoogtepunt van de internethype per aandeel 14 dollar. In no-time gaat de koers naar 1 dollar, en vervolgens gaat Pets.com failliet.
Ook in Nederland zijn er slachtoffers. Hot-Orange, het webwarenhuis van pionier Roel de Hoop, en Newconomy van Maurice de Hond, overleven de crisis niet.
Maar crises duren nooit eeuwig. Binnen een paar jaar is de e-commerce sector er weer bovenop en herstellen de beurskoersen zich. Tijden veranderen, maar economische wetmatigheden blijven. En een van die wetten is dat na elke neergang herstel volgt.
Dit is blog 3, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.