Het geduld en vertrouwen van zowel consumenten als webwinkeliers werd deze week weer eens behoorlijk op de proef gesteld. Het online bankieren van ING had tot vier keer toe een storing.

Voor webwinkeliers is dit onacceptabel. Het leidt rechtstreeks tot omzetverlies. Zeer waarschijnlijk hebben de online winkeliers deze week miljoenen euro’s schade geleden, want ING is geen kleine speler op de betaalmarkt. In totaal maken 4,7 miljoen ING-klanten gebruik van internetbankieren en er wordt dagelijks tussen de 1 en 1,2 miljoen keer ingelogd op de servers van ING.

Beperkte beschikbaarheid
Het is niet voor het eerst dat er storingen optreden bij iDEAL. Thuiswinkel.org heeft bij de banken en licentiehouder Currence al meerdere keren aandacht gevraagd voor de beperkte beschikbaarheid van iDEAL. Steeds vaker doen deze storingen zich ‘prime time’ voor; op de momenten dat consumenten online massaal aan het shoppen zijn. Niet alleen ING heeft er moeite mee iDEAL ‘in de lucht’ te houden. In het afgelopen jaar waren consumenten en online winkeliers ook al de dupe van storingen van onder meer Rabobank en ABN AMRO.

Thuiswinkel.org heeft deze week als belangenorganisatie laten weten dit niet langer te accepteren. Daarom willen wij met de Nederlandse banken en Currence een prestatiecontract afsluiten. We gaan daarover zo snel mogelijk met ze in gesprek.

Risico’s spreiden
Eén ding hebben deze storingen ons in ieder geval duidelijk gemaakt: het is voor webwinkeliers verstandig om de risico’s op betaalgebied te gaan spreiden. Het alleen maar gebruiken van iDEAL brengt risico’s met zich mee. Ondernemers doen er verstandig aan ook andere betaalmethodieken als PayPal, check pay van TNT en creditcards als betaalmogelijkheden aan te bieden. Die risicospreiding is niet alleen verstandig met het oog op mogelijke storingen. Het is commercieel ook interessant. Hoe meer mogelijkheden potentiële klanten van een webshop aangeboden krijgen, hoe groter de kans is dat ze ook daadwerkelijk tot de aanschaf van een product of dienst overgaan.

Voor webwinkeliers kan het zeer interessant zijn om zaken te doen met Payment Service Providers (PSP). Dat zijn bedrijven die verschillende betaalmethoden in een pakket aan de webwinkelier aanbieden. Het aanbieden van verschillende betaalmethoden vergt immers organisatorisch nogal wat, zeker voor kleine webshops.