Retail blijft in verwarring – Boekblog #30

okt 10, 2020Blog, Boek

De winkelstraat staat onder druk. Dat weten we al jaren. Corona heeft er nog een schep bovenop gedaan. ABN Amro waarschuwde vorige maand nog in een rapport over de lange termijneffecten op grootstedelijke winkelgebieden. Hoog tijd om echt anders te gaan denken.

Lastige webwinkels

Maar anders denken valt niet voor iedereen mee, zo laat de geschiedenis zien. Vanaf begin 21e eeuw hebben fysieke retailers het moeilijk. Aanvankelijk zoeken ze de oorzaken voor hun problemen vooral buiten zichzelf. De consument zou verzadigd zijn en alles al hebben. De financiële crisis zou ervoor zorgen dat de consument de hand op de knip houdt. En dan zijn er ook die lastige webwinkels die de klant weghouden uit de winkelstraat.

Sommige retailers proberen de bakens te verzetten. Ketens als Macintosh, Bruna en V&D doen hun best om online te integreren in hun aanbod. Maar dat wordt geen succes: het combineren van bricks & clicks blijkt niet eenvoudig.

De consument bepaalt

Hoe moet het dan wel? Ook vóór de coronacrisis heb ik er al op regelmatig op gewezen dat je heel goed moet kijken en luisteren naar de consument. Die bepaalt wie wel en niet overleeft. Overheden, vastgoedexploitanten en retailketens kunnen mooie plannen bedenken. Maar ze zullen zich moeten laten leiden door een onderbouwde visie op het consumentengedrag van nu en morgen. Als lokale overheden en eigenaren star vasthouden aan de winkelfunctie van vrijkomenden panden in de winkelstraat, helpen ze daar uiteindelijk zichzelf mee. De consument laat zich niet dwingen. ‘De wereld van retail is nog altijd in verwarring’, schreven we begin dit jaar in 25 Jaar Online Winkelen in Nederland. Die stelling is nog altijd actueel!

Dit is blog 30, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.