Platformania – Boekblog #38

dec 5, 2020Blog, Boek

Het aantal online bestellingen is in deze decembermaand ongekend hoog. En een groot deel van die bestellingen gaat via platforms. De nieuwe podcastreeks Platformania besteedt op boeiende wijze aandacht aan het fenomeen platform. Het luisteren waard!

Ins en outs

Hoe werkt de platformeconomie? Wat is het verdienmodel? En waar komen de platforms eigenlijk vandaan? In Platformania neemt presentator Koos Tervooren op informatief-speelse wijze de ins en outs onder de loep. Samen met onder meer Kitty Koelemeijer en Wilbert Schreurs doet hij de achtergronden van de platformeconomie uit de doeken.

Marktkramen

De eerste aflevering gaat vooral in op de fascinerende geschiedenis van de platforms. Ik vond het een mooie vondst dat de opnames deels gemaakt zijn op de markt van ‘s Hertogenbosch, midden tussen de marktkramen. Want – zoals je ook in 25 Jaar Online Winkelen in Nederland kunt lezen – het platformmodel is in wezen niets anders dan een high-tech versie van de aloude markten.

Bij die geschiedenis komen terloops ook de voorlopers – de internetportals en digitale steden uit de jaren ‘90 – aan bod. Inclusief Macropolis, dat ik zelf mede heb opgezet.

Leading

We hadden toen een hele andere visie op de toekomst van het online winkelen dan nu. Maar we waren er al wel van overtuigd dat e-commerce vroeg om nieuwe vormen van samenwerking en om andere verdienmodellen. Daar zijn de platforms leading in geworden. Terecht daarom dat er nu een reeks podcasts aan wordt gewijd. Platformania is gemaakt op initiatief van bol.com en gaat in totaal zes afleveringen tellen.

Dit is blog 38, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.