Vandaag publiceert Thuiswinkel.org de nieuwe online cijfers voor Nederlandse markt. Consumenten hebben in de eerste drie kwartalen van 2014 gezamenlijk € 9,81 miljard online besteed. Hiermee is 17% van alle bestedingen binnen de totale markt, zoals we die binnen de definitie van de Thuiswinkel Markt Monitor meten, afkomstig uit online aankopen. Tot en met september werden er in totaal 90,7 miljoen aankopen via internet gedaan, wat neerkomt op 5% van alle aankopen in Nederland.

De absolute online bestedingen van Nederlanders bedragen in het derde kwartaal € 3,02 miljard en blijven daarmee nagenoeg gelijk aan het niveau van het tweede kwartaal. Het percentage van alle consumentenbestedingen dat afkomstig is uit online aankopen ligt in het derde kwartaal (Q3) op 16,3%. Hiermee ligt het online aandeel iets hoger dan in het tweede kwartaal (Q2).

Online bestedingen_TMMQ3

Een vergelijking tussen Q1 en Q2 laat zien dat het absolute aantal online aankopen nagenoeg gelijk bleef over de twee kwartalen, op respectievelijk 30,0 miljoen in Q1 en 30,1 miljoen in Q2. In Q3 worden er een half miljoen aankopen meer gedaan en komt het aantal internetaankopen uit op 30,6 miljoen. De online markt is hiermee verantwoordelijk voor bijna 5% van alle aankopen die binnen de totale markt zijn gedaan.

Huishoudens besteden tot en met Q3 € 453 miljoen online aan food- en nearfood-artikelen

Met ingang van Q3 2014 heeft GfK voor het FMCG panel de registratiemethode voor aankopen verbeterd. Deze verandering zorgt ervoor dat de online fast moving consumer goods (FMCG) markt nauwkeuriger in kaart wordt gebracht. Het derde kwartaal laat zien dat 2% van alle bestedingen aan food- en nearfood-artikelen afkomstig is uit online aankopen. Hoewel deze markt, kijkend naar dit percentage, nog in de kinderschoenen staat, betekent dit dat er in absolute omzet al € 153 miljoen naar het online kanaal gaat. Tot en met Q3 is er door Nederlandse huishoudens in totaal voor € 453 miljoen aan food- en nearfood-artikelen online besteld.

Een op de acht online aankopen gaat via de tablet

In Q3 wordt één op de acht online aankopen met behulp van een tablet gedaan. Kijkend naar het aandeel van de tablet in relatie tot de online bestedingen, blijkt dat 10% van alle online bestedingen voortkomt uit een aankoop die met een tablet is gedaan. Voor het kopen van kleding en food/nearfood wordt al vaker de tablet gepakt: 14% van alle online aankopen gaat hier via de tablet. Dit is ook terug te zien in het tablet-aandeel binnen de online bestedingen aan deze categorieën. Van de online omzet aan kleding is 15% te relateren aan een aankoop via een tablet. Binnen de food/nearfood-markt ligt het aandeel van de tablet nog hoger, en is 18% van de online omzet te relateren aan een aankoop via dit device.

Voor het afsluiten van een nieuwe verzekering is de tablet echter (nog) niet populair. Wanneer men online een verzekering afsluit, gebeurt dit in 7% van de gevallen met de tablet. Van de online omzet aan nieuw afgesloten verzekeringen is 3% afkomstig uit een aankoop via de tablet.

De Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland, wordt uitgevoerd door GfK en mogelijk wordt gemaakt door PostNL. Thuiswinkel.org is de opdrachtgever van de Thuiswinkel Markt Monitor.

Bekijk hier de infographic.