Ik heb al veel geschreven over het in rap tempo veranderende consumentengedrag van Nederlandse consumenten. De jongste cijfers van het onderzoek van Thuiswinkel.org, PostNL en GfK onderbouwen dat het kijk-kies-en-koopgedrag van shoppers verder verandert. Alle generaties shoppers, van senioren en de babyboomgeneratie tot en met de generaties X (geboren na 1965) en Y (geboren na 1980) gaven substantieel meer geld uit bij het online aankopen van producten en diensten. Inmiddels doet 95% van alle Nederlanders weleens een online aankoop. We behoren daarmee tot de koplopers in de wereld!
Voor veel retailers, verkopers van producten en diensten, is het moeilijk het veranderende onlife shoppinggedrag van consumenten te volgen. Het zijn al lang niet meer de jongere generaties alleen voor wie het offline en online leven in elkaar opgaan. Het vervagen van de grenzen tussen online en life, tussen offline en online in het dagelijkse leven zorgt ervoor dat we het leven ervaren als een onlife ervaring. Het verandert niet alleen de manier waarop we werken, leren, relaties onderhouden, zorg verlenen en politiek bedrijven. Het verandert ook de manier waarop we shoppen, zoals de jongste cijfers laten zien.
In 2016 groeiden de online bestedingen met 23% naar meer dan € 20 miljard euro. Opvallend is dat we met elkaar niet alleen meer en vaker online kopen, maar dat ook doen op alle denkbare tijdstippen (24/7), via alle denkbare kanalen (laptop, desktop, tablet, smartphone) en op alle denkbare plaatsen (thuis, op het werk, onderweg en soms ook al ‘online instore’, dus online in de winkel). Het zal niemand verbazen dat het aandeel aankopen via de smartphone verder doorsteeg ten koste van aankopen via bijvoorbeeld een desktop. Aankopen via smartphone en tablet vertegenwoordigen inmiddels al zo’n kwart van alle online kopen en een vijfde van alle online bestedingen. Daarnaast kopen we niet alleen vaker een product of dienst online (+19%), maar besteden per koper ook meer geld (+20%) aan een online aankoop.
In de komende jaren zal het onlife shoppinggedrag van consumenten alleen maar verder toenemen. Voor het eerste in de geschiedenis van retail zijn het niet de bedrijven die leidend en bepalend zijn, maar de consumenten die de toon zetten en een geweldige klantervaring opeisen. Het is aan retailers, van webshops tot winkels in de winkelstraat, om het nieuwe shoppinggedrag van consumenten te omarmen, er op in te spelen en ze onlife in de watten te leggen.