Zo kopt De Financiële Telegraaf vanochtend. Ook FD heeft vandaag een mooie column over de 8.5% toename van online consumentenbestedingen in 2013 naar €10,6 miljard. Zo’n 10,8 miljard Nederlanders hebben het afgelopen jaar online een product of dienst gekocht, tegen een gemiddelde waarde van €109 per bestelling. We verwachten voor 2014 overigens een forse toename van de online bestedingen die wel eens boven de 10% uit zou kunnen komen. Daarmee zouden we de trend in de Verenigde Staten en in andere landen van Europa volgen, waar we weer een nieuwe groeispurt zien van consumenten die online een product of dienst kopen: thuis, op het werk, onderweg, in de winkelstraat en jawel, heel soms ook al online in de winkel.

Net als in 2012 is de toename van het aantal bestellingen de belangrijkste drijfveer van de omzetgroei. Consumenten hebben afgelopen jaar bijna 100 miljoen orders geplaatst via internet. Dat is 11% meer dan in het jaar ervoor. Online kopers deden gemiddeld 9 bestellingen per persoon in 2013. In 2012 lag dit aantal op 8 online bestellingen. Gemiddeld kostte een bestelling dus €109 in 2013, terwijl dit vorig jaar nog €111 bedroeg. Hier speelt de invloed mee dat we ook online steeds kleinere bedragen afrekenen (denk aan downloads etc.) en natuurlijk ook het feit dat de consument het afgelopen jaar de hand op de knip hield, in plaats van een hele grote televisie bijvoorbeeld een minder grote televisie kocht en in plaats van 2 keer per jaar op vakantie bijvoorbeeld een aantal stedentrips boekte. Afgelopen jaar hebben 10,8 miljoen Nederlanders een aankoop gedaan via internet. Dit is iets meer dan vorig jaar (+2%). De aanwas van nieuwe online kopers vlakt wel af. Het zijn vooral ervaren online shoppers die steeds meer online kopen.

Net als afgelopen jaren komt de omzetgroei vooral uit de online verkoop van producten, zoals kleding, tablets en speelgoed. De omzet uit de verkoop van producten is met 12% gestegen ten opzichte van 2012. Het segment Speelgoed (+27% naar €105 miljoen) is opnieuw het sterkst stijgende segment van de online shopping markt, gevolgd door Muziek (+19% naar €123 miljoen). Ook de grootste productsegmenten Telecom (+16% naar €1,5 miljard) en Kleding (+16% naar €850 miljoen) blijven het goed doen en stijgen sterker dan de totale online markt. De omzet uit de online verkoop van diensten stijgt minder hard (+5%). Dit komt onder andere door de relatief lage omzetgroei van het segment Reizen (+2%). Reizen blijft wel het grootste segment van de online shopping markt met een omzet van €3,9 miljard.

Lees hier het persbericht over de Thuiswinkel Markt Monitor 2013 op Thuiswinkel.org