Een paar weken geleden was ik in Brussel. Aan de vooravond van een Benelux-event met de ministers van Economische Zaken zat ik op een hotelkamer vlak bij het Europees Parlement. Ik had me net voorbereid op een panel waar ik de volgende dag tegenover de hoge heren en dames mocht filosoferen over de kansen van de Benelux binnen de nieuwe geopolitieke verhoudingen. Op de televisie in het hotel schakelde ik naar de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Ik zag een interview met Jack Ma, de onvolprezen voorman van het Chinese Alibaba. In het interview riep hij iedere webwinkel in de wereld op om een nieuwe Amazon te worden en de uitdaging aan te gaan om op Alibaba’s platform zaken te doen met 1,4 miljard Chinezen.

We kopen steeds meer in China

Vorige week publiceerde Thuiswinkel.org nieuwe cijfers over aankopen van Nederlanders in het buitenland. In 2016 gaven we samen voor meer dan 630 miljoen euro uit bij niet-Nederlandse webwinkels. Een derde van alle Nederlandse bestedingen, zo’n 190 miljoen euro, gaven we uit bij Chinese webwinkels. Populaire Chinese aanbieders zijn webwinkels zoals Alibaba’s AliExpress en Tmall, discounters zoals Light-In-The-Box, DealExtreme en Banggood.

Steeds vaker vinden Nederlandse consumenten hun weg naar Chinese webwinkels. We kopen vooral voor goedkope, kleine items en gadgets die nog onder de btw-vrije norm van 22 euro vallen. Maar ook Chinese telecomproducten, IT en consumentenelektronica zijn populair, vooral als de bedragen onder de 120 euro vallen en er geen invoerrechten betaald hoeven te worden. Al met al stegen de aankopen op Chinese websites met maar liefst 59% in 2016.

Als je het op de keper beschouwt, staan cross-borderaankopen in Nederland nog in de kinderschoenen. Van de meer dan 20 miljard euro aan online gekochte producten en diensten wordt dus maar zo’n 3% in het buitenland gekocht. Da’s weinig als je het bijvoorbeeld vergelijkt met landen als Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland. Daar bedragen cross-borderaankopen soms wel 25% van alle nationale aankopen.

 We verkopen steeds meer in China

Tegelijkertijd vinden Nederlandse retailers langzaam maar zeker de weg naar het buitenland, waaronder naar China. Via de landelijke dagbladen vernamen we hoe Alibaba recent op haar thuisbasis in Hangzhou zo’n 100 Nederlandse en Belgische ondernemers ontving. Onder leiding van Prins Constantijn van Oranje, voorman van Startup Delta, hadden zij onder andere een ontmoeting met Alibaba’s founder Jack Ma en werden zij ondergedompeld in het zakendoen in China.

Het Nederlands consulaat in Shanghai publiceerde tegelijkertijd een handboek over ‘Zakendoen in China’. Onder de titel ‘Road2China’ vindt morgen een opendag plaats van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVO). Samen met partners, waaronder Thuiswinkel.org, presenteert de RVO het handboek aan Nederlandse ondernemers die ambitie hebben om in China te ondernemen. Ik ga er proberen Nederlandse ondernemers te inspireren om de stap te wagen en zaken te gaan doen in China.

China als nieuwe handelspartner

Voor wie de geopolitieke ontwikkelingen een beetje volgt, zal het niet als een verrassing komen dat China in de komende jaren weleens zou kunnen uitgroeien tot een van Europa’s belangrijkste handelspartners. Het was de Chinese president die in januari tijdens het World Economic Forum (WEF) opriep om handelsbarrières te slechten, globalisering verder te omarmen en dat binnen de gestelde klimaatdoelstellingen van Parijs. Het is de wereld op zijn kop.

Het was Jack Ma die tijdens een eerdere meeting van WEF in 2015 al opriep om een World Trade Platform, een variant op de World Trade Organization (WTO), op te richten. Ma’s idee is dat internationale handelsbarrières zoveel mogelijk moeten worden opgelost om het kleine en middelgrote bedrijven (SME’s) mogelijk te maken hun producten en diensten wereldwijd te verhandelen.

Het zijn het midden- en kleinbedrijf en hun ondernemers die volgens Ma aan de basis staan van innovatie, zoals ik ook in mijn boek ‘Het einde van online winkelen’ beschrijf. In de glokale economie, waar globaal en lokaal elkaar ontmoeten, heeft iedere ondernemer in principe de potentie om op termijn uit te groeien tot een nieuwe wereldspeler. In de gedachten van Ma kan iedereen op de nog te ontginnen Chinese markt uitgroeien tot een nieuwe Amazon.