Een mooi verhaal van Martijn van der Zee, baas van alle digitale activiteiten bij KLM-Air France. Centraal in zijn verhaal op het ANVR-congres op Cyprus is de impact van het nieuwe consumentengedrag op ondernemend Nederland. Martijns conclusie: we gedragen ons, door de komst van de smartphone, fundamenteel anders. We hebben ons gedrag als consument aangepast aan de mogelijkheden van de nieuwe technologie. Het probleem is dat we als B2C bedrijven het nieuwe gedrag van de consumenten eigenlijk niet meer kunnen bijbenen. Het is een statement dat ikzelf ook al jaren lang gebruik. We verliezen als het ware de connectie met de consument. Martijns verhaal past dan ook perfect in het thema van het congres, ‘Connecting Customers’.

Martijn noemt in zijn verhaal de gebruikelijke grote mondiale spelers en benoemt de nieuwe ‘disruptors’ als Airbnb en Uber die in staat zijn in ‘no time’ een giga marktaandeel te bereiken en die B2C ondernemend Nederland veel hoofdbrekens bezorgen. Hoe om te gaan met deze nieuwe toetreders tot de markt?

Eerder deze week werd Amazon.nl geïntroduceerd. Met vooruitziende blik vroeg Shopping2020 aan B2C ondernemend Nederland hoe zij de impact van Amazon op de Nederlandse markt gaan ervaren. Goed getimed onderzoek, zullen we maar zeggen. De uitkomsten zijn opvallend.

Een op de drie experts uit het nieuwe onderzoek van Shopping2020, uitgevoerd door GfK, voorspelt dat Amazon een positieve invloed gaat hebben op de marktpositie van zijn organisatie. Tegelijkertijd voorspelt eveneens een op de drie experts dat Amazon juist een negatieve invloed heeft op zijn bedrijfsresultaat. Van de 164 ondervraagde B2C retailers is 65% niet van plan samen te werken met Amazon. 7% doet dit al en 29% is dit wel van plan.

34% van de experts geeft aan dat Amazon een negatieve impact zal gaan hebben op zijn bedrijfsresultaat. Daarmee wordt Amazon vaker als bedreigend gezien dan andere internationale intreders en online warenhuizen zoals Alibaba en Zalando. Van de experts die Amazon zien als grootste internationale uitdager, zegt 33% “laat maar komen, wij hebben een concurrentievoordeel”.

Nou zagen we de komst van Amazon natuurlijk al een eeuw aankomen. Maar stel nou eens dat WhatsApp zich volgende week  openstelt voor het bedrijfsleven? Dan hebben we een nieuwe toetreder in de markt, zoals Martijn vanochtend stelde, waarvan de impact in zijn woorden ‘giga’ zal zijn. En wat dacht je van de ambities van Expedia in de markt?

Afijn, het was een interessante ochtend op Cyprus. Veel gedeeld, veel opgestoken. De term ‘below the line marketing’ zoemt hier rond. Of bedoelen ze ‘below the ONLINE marketing?’
Morgen meer!