Of we zijn een ster geworden in het uitzoeken van kerstcadeaus of we durven niet toe te geven dat we ze niet leuk vinden. Het aantal kerstcadeaus dat teruggezonden wordt naar de webwinkel is met 5 procent verwaarloosbaar te noemen.

„Een gegeven paard niet in de mond willen kijken”, noemt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, het. De winkels die het Thuiswinkel Waarborg keurmerk dragen verwachten niet meer dan 5 procent aan retouren, ondanks dat er in de drie weken voor kerst een extra online omzet van 207 miljoen euro aan kerstcadeaus en -artikelen is binnengehaald.

Not Done

„Mensen zijn toch minder snel geneigd cadeaus terug te geven”, zegt Jongen. „Daarnaast ligt het retourpercentage bij de meeste gekochte kerstcadeaus zoals boeken, huishoudelijke apparaten en parfums een stuk lager dan bijvoorbeeld kleding.”

Bol.com bevestigt dit beeld. „Het retourpercentage stijgt relatief licht na de feestdagen, maar het betreft geen opvallend cijfer”, laat een woordvoerder weten. Beleefdheid speelt hierbij ook in haar ogen een rol. „Cadeautjes moeten geretourneerd worden via het account van de koper. Niet iedereen zal de koper willen vragen om het te retourneren.”

Tweedehands

Ook Wehkamp zegt geen „significante verschillen ten opzichte van het gemiddelde retourenpercentage van ons assortiment”, te zien.

Wel ziet Bol.com een hele lichte toename in het tweedehands aanbod van games, boeken, cd’s en consoles dat via hen verkocht wordt. Maar dat is verwaarloosbaar. Net als bij Marktplaats die hier geen opvallende stijging in ziet na de kerstdagen.

Bron: Metro

Fotocredit: Aaron Jacobs – Flickr cc 2.0

Meer weten over de online kerstverkopen?