Vorige week mochten we bij de Thuiswinkel Awards de prijs voor de beste mobiele webwinkel uitreiken aan bol.com. Vandaag werd in de eCommerce Payment Monitor bekend hoe we eigenlijk thuis op de bank met onze tablet óf onderweg met onze smartphone betalen. Meevaller of tegenvaller? Pas zo’n 18% van alle online aankopen bestellen we via tablet of smartphone.

Uiteraard groeit het aandeel ten opzichte van de traditionele desktops (bestaan die nog?) en laptop, maar ik had gedacht dat het harder was gegaan. Wat wel opvalt is dat in Nederland iDEAL nu ook op die mobiele apparaten het meest populaire betaalmiddel is. Dat zet ons persbericht van vorige week waarin we onze zorgen uitspreken over de beschikbaarheid van iDEAL alleen maar kracht bij. Andere conclusie: het is nog atlijd pionieren op het mobiele betaallandschap en dus goed dat we in samenwerking met GfK en iDEAL beter zicht krijgen op hoe we met bijvoorbeeld met onze tablet en met onze smartphone betalen.

Even wat snelle cijfers en highlights uit de eCommerce Payments Monitor:  in 2014 zijn in totaal 127,4 miljoen online aankopen gedaan. Van de 127,4 miljoen online aankopen die in 2014 zijn gedaan, zijn ruim 69 miljoen betaald met iDEAL (54%). Na iDEAL wordt er bijna 14 miljoen keer met de creditcard betaald  (11%). De meeste aankopen worden voorafgaand aan de levering van de bestelde producten of diensten betaald (87%). 

18% van alle online aankopen via tablet en smarphone. iDEAL nu ook hier meest populair

Alhoewel je misschien al anders zou verwachten, doen we onze meeste online aankopen nog een desktop of laptop. Zo’n 18% van alle aankopen wordt nu via een tablet of smartphone gedaan, wat neer komt op ruim 23 miljoen aankopen. Vergelijken we tablet met smartphone, dan worden 64% van de 23 miljoen aankopen via de tablet gekocht en 36% via de smartphone. Op de tablet is iDEAL (48%) het meest populaire betaalmiddel. Dat geldt inmiddels ook voor de smartphone. Werd in de eerste helft van 2014 25% van alle aankopen via de smartphone betaald met iDEAL, in de tweede helft van 2014 stijgt dit aandeel naar 31%. Daarmee streeft het de creditcard voorbij. Als de Nederlandse consument online met een smartphone of met een tablet winkelt, dan doet hij dat het liefst thuis. Van alle online aankopen via de tablet vindt 96% thuis plaats, via de smartphone is dit 76%.

Gemiddeld aankoopbedrag bij smartphone en tablet relatief laag

In vergelijking tot aankopen die worden gedaan met desktop of laptop waar een aankoop gemiddeld een verkoop van €121,- vertegenwoordigt, ligt het gemiddelde aankoopbedrag voor aankopen via smartphone en tablet nog relatief laag. Wel liggen de gemiddelde bonbedragen voor aankopen via deze devices in het tweede half jaar hoger dan in het eerste half jaar. Was het gemiddelde aankoopbedrag via smartphone in het eerste halfjaar nog €43,-, in de tweede helft van 2014 is dit gestegen tot € 50,-. Bij de tablet was dit in de eerste helft van 2014 € 77,- in het tweede half jaar is € 85,-.

Dit lagere aankoopbedrag via de mobiele devices is deels te verklaren vanuit de segmenten waarin de aankopen plaatsvinden. 38% van alle aankopen via mobiele devices zijn aankopen in de categorie media & entertainment. Hieronder vallen onder andere aankopen van cd’s, dvd’s en boeken, maar ook muziekdownloads, streamingabonnementen en apps. Deze categorie kent in 2014 een gemiddeld bedrag per online aankoop van € 19,- het laagste van alle segmenten. In segmenten waarin het gemiddeld bedrag van het digitale winkelmandje hoog ligt, zoals pakketreizen en verzekeringen, vinden aankopen minder vaak plaats via tablet en/of smartphone.

Ben je lid of business partner van Thuiswinkel.org?

Download hier gratis de eCommerce Payment Monitor

Of lees het persbericht van eCommerce Payment Monitor.