Vandaag ons eerste persbericht over de verkopen via smartphones en tablets verstuurd. In de eerste helft van dit jaar is er al voor 260 mio euro door consumenten gekocht via smartphones en tablets, zo’n 6% van de totale omzet van online consumentenbestedingen van 4,61 mia euro.

Ook gemeld data het aantal mobiele kopers dat online met een smartphone of tablet koopt, is verdubbeld in vergelijking met een jaar geleden. In de eerste helft van 2012 bestelden 1,5 miljoen consumenten een product of dienst op internet met een mobiel apparaat. In de eerst helft van 2011 waren dit er nog 740.000.

De markt voor mobiele bestellingen blijft zoals verwacht erg hard doorgroeien In de eerste helft van 2012 plaatsten consumenten gemiddeld 3,3 orders met een mobiel apparaat. Dit zijn natuurlijk vooral kleine bestellingen; zo kochten vier op de tien mobiele kopers apps of mobiele software. Muziek en downloads staan op de tweede plaats in de top 5 van mobiele segmenten (12%). Mobiel kopen beperkt zich echter niet tot de kleine bestellingen, ook kleding en schoenen worden steeds vaker met smartphone of tablet aangeschaft (10%). Daarnaast staan tickets (9%) en boeken, tijdschriften, kranten (9%) in de top 5 van segmenten die mobiel via internet worden gekocht.

Het is evident dat m-commerce de komende jaren een hoge vlucht zal nemen. Mijn quote in het persbericht: “Het ‘gewone’ internet gaf al heel veel voordelen aan consumenten. Met mobiel internet lijken de mogelijkheden op dit moment vrijwel onbeperkt. Consumenten zijn nu ‘always on’. Dit is uiteraard een enorme kans voor webwinkels en leidt weer tot nieuwe innovaties. Denk aan de mogelijkheid om via QR-codes producten te bestellen op stations, vanaf bushokjes en op andere creatieve manieren. Je ziet hier steeds meer voorbeelden van verschijnen.”

Andere highlights

De meeste mobiele kopers bestellen vooral met hun smartphone (69%). Dit komt doordat meer mensen een smartphone hebben dan een tablet en mobiele kopers met name apps en mobiele software bestellen. Bijna één derde van de mobiele kopers bestelt vooral met de tablet, een aantal dat naar verwachting van iedereen in de komende periode hard zal doorgroeien.

Leuk voor onze leden en business partners is dat het nieuwste rapport, opgeleverd door Blauw Research, gratis is te downloaden voor onze leden en dat alle overige geinteresseerden het voor maar € 195 euro op onze website kunnen bestellen. En vergeet niet de infographic te bekijken.