Ook het afgelopen jaar speelde e-commerce een belangrijke rol binnen de Europese economie. Uit recente cijfers van Ecommerce Europe en de Ecommerce Foundation blijkt dat de Europeanen ruim € 530 miljard online besteedden aan producten en/of diensten in 2016. Dit betekent een groei van 15% ten opzichte van een jaar eerder. En voor 2017 wordt een online omzet van € 602 miljard (+14%) verwacht. Op basis van deze cijfers kunnen we wel stellen dat de Europese online-retailsector nog steeds in de lift zit.

Natuurlijk bestaan er binnen Europa grote verschillen op het gebied van e-commerce. Zo blijft West-Europa veruit de belangrijkste regio op dit gebied, met grootmachten als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Kenmerkend aan deze regio is dat hun markten meer en meer volwassen worden.

 

Aandelen regio’s in Europese e-commerce-omzet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote verschillen tussen landen

Dit staat in schril contrast met andere Europese economieën, waarin de e-commercebranche juist nog een sterke groei aan het doormaken is. Vooral in de regio’s Zuid-, Midden- en Oost-Europa is het online shoppen nog flink in ontwikkeling, met grote groeicijfers als gevolg. Zo zag Roemenië de online omzet groeien met 38%, Slowakije en Estland met 35% en Oekraïne met 31%. Groeicijfers die een stuk hoger liggen dan die van landen als het Verenigd Koninkrijk (+16%), Frankrijk (+11%) en Duitsland (+12%).

Mooi om te zien dat de rol van e-commerce ook in minder volwassen economieën steeds prominenter wordt.

 

Top 10 landenE-commerce-groei
Roemenië38%
Estland35%
Slowakije35%
Oekraïne31%
Bulgarije25%
Polen25%
Nederland25%
Hongarije24%
Zweden24%
Tsjechië21%

Ook als we kijken naar de devices die worden gebruikt, zien we interessante dingen gebeuren in Europa. We zien bijvoorbeeld dat het gebruik van mobiele apparaten voor online shoppen snel toeneemt. Toch lopen Europeanen (samen met de Noord-Amerikanen) ver achter op dit gebied. Waar 28% van de Europeanen weleens iets via een mobiel apparaat heeft gekocht (Noord-Amerikanen: 26%), ligt dit percentage in Azië (54%) en Zuid-Amerika (55%) veel hoger. Ook het mondiale gemiddelde van 41% ligt nog een stuk hoger dan het Europese, dus op dit gebied heeft ons continent nog wel wat in te halen.

Kansen & uitdagingen

We hebben de volledige potentie van de Europese e-commercesector nog lang niet benut; er zijn nog genoeg mogelijkheden beschikbaar om deze verder te optimaliseren. Naast verbeteringen op het gebied van mobile commerce, kunnen we ook nog verbeterslagen aanbrengen in het online shoppen over de grens. De drie belangrijkste frustraties onder consumenten bij cross-border e-commerce, zijn het niet voldoen aan de aangegeven bezorgingstijd, technische mankementen en het verkeerd of beschadigd bezorgen van producten en/of diensten.

Als deze en andere obstakels verder worden geminimaliseerd, neemt het consumentenvertrouwen in het online shoppen in andere landen toe. Op dit moment zijn er nog grote verschillen tussen de verschillende landen als het aankomt op consumenten die aan cross-border e-commerce doen. Zo vindt 78% van de Luxemburgse online aankopen in een ander land plaats, terwijl die in Turkije maar 2% is en in Roemenië 3%. Door het wegnemen of minimaliseren van de genoemde barrières wordt in deze landen cross-border e-commerce ook beter gestimuleerd, wat de Europese e-commercemarkt natuurlijk weer ten goede komt

Kleine landen?

De rek van e-commerce in Europa is er nog lang niet uit. In de volwassenere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zien we dat consumenten gemiddeld gezien meer en meer online besteden online omdat het vertrouwen in online shoppen verder toeneemt. Daarnaast groeien de online uitgaven in de minder volwassen landen exponentieel, terwijl zij hier bijvoorbeeld nog vaak te kampen hebben met een lage internetpenetratie. Als dit soort praktische obstakels verder weggenomen kunnen worden, wordt de invloed van e-commerce nog veel omvangrijker. En zullen de minder volwassen landen het gat met de grootmachten steeds verder verkleinen.

Meer informatie?

Leden en business partners van Thuiswinkel.org kunnen de volledige versie van het European Ecommerce Report 2017 gratis downloaden via Mijn Account. Ben je geen lid van Thuiswinkel.org? Download dan de lightversie gratis via de rapportpagina van de Ecommerce Foundation of word lid van Thuiswinkel.org!