Korea: e-commerce baanbreker

okt 22, 2019Blog, Trends

Ik bracht vorige week een kort bezoek aan het vijfde e-commerceland ter wereld: Zuid-Korea. Na China ($1,526 miljard), de Verenigde Staten ($535), United Kingdom ($123) en Japan ($109) is Korea volgens eMarketeer (december 2018) het vijfde e-commerceland ter wereld met een online omzet van $78 miljard. Dat is goed voor 22,2% van alle retailsales, waarmee Korea na China (35%) en de UK (22,3%) het derde land ter wereld is. Volgens Euromonitor International (EI) is Zuid-Korea zelfs het eerste land ter wereld: zij schatten het e-commerce-aandeel van alle retailverkopen in 2018 met zo’n 24% net een fractie groter in dan van China (bijna 24%) en de UK (16,5%).

 

E-commerce is big in Zuid-Korea

Nog wat statistieken: retail-e-commerce groeit dit jaar in Zuid-Korea met 11,1% (China 30,3%) en van alle e-commercesales wordt 62% gerealiseerd via m-commerce (China 78,8%, de Verenigde Staten 39,6%). De grootste platformen waar mobiele kopers hun aankopen hebben gedaan: 11Street (57,7%), Coupang.com (51,6%), Gmarket.co.kr (46,7%), Wemap (44%) en Naver Shopping (42%) (bron: Nasmedia, april 2018).

E-commerce is big in Zuid-Korea. EI voorspelt dat Zuid-Korea over vijf jaar dankzij tech-savy consumenten en een goed ontwikkelde internetinfrastructuur zelfs het derde e-commerce land ter wereld zal zijn, na China en de Verenigde Staten.

Coupang

Coupang is Zuid-Koreas grootste e-commercebedrijf. Gestart in 2010 als een social-mediabedrijf transformeerde het al snel tot een open marktplaats voor kopers en verkopers. In 2014 lanceerde het haar eigen fulfilment- en distributieservice Rocket Shipping. Dagelijks worden er twee miljoen producten bezorgd, variërend van consumentenelektronica tot verse producten. Tegelijkertijd is Coupang Zuid-Koreas grootste shopping mall met zo’n vijf miljoen producten, meer dan 100 fulfilmentcentra en met 25.000 mensen (waarvan 5.000 vrouwen) die direct en indirect werken voor Coupang is het een van de grootste werkgevers in het land.

Rode cijfers

Maar net als de meeste e-commercebedrijven in Zuid-Korea worstelt het nog maar negen jaar oude Coupang om zwarte cijfers te schrijven. Alhoewel meer dan 50 miljoen Koreanen de Coupang-app hebben gedownload en de omzet in negen jaar uitgroeide naar bijna $5 miljard in 2018, vallen de hoge vaste lasten van duizenden bezorgers en meer dan 100 fulfilmentcentra Coupang zwaar. In 2018 werd een mega-verlies geleden van $1,7 miljard, wat leidde tot een grote cashinjectie van de Japanse investeerder SoftBank. Volgens Coupang CEO Jum Beim-seok overigens niks om je zorgen over te maken. ‘We have pushed for massive investment to impress our customers’, aldus de CEO in april van dit jaar in Inside Retail Asia.

Waar het e-commerce-aandeel in Zuid-Korea snel groeit, drukken een continue prijzenslag en de slag om snelle leveringen veel webwinkels in de rode cijfers. Enkel eBay lijkt de dans te ontspringen. Van alle online grote shopping malls en marktplaatsen in Zuid-Korea schrijft alleen eBay zwarte cijfers. Met de sites Auction en Gmarket beperkt eBay zich in de markt tot het verbinden van kopers en verkopers en hoeft het niet te investeren in logistiek en distributie.

 

Koreaanse kortjes

Dawn delivery

Leverancier SSG.com heeft net de ‘dawn delivery service’ gelanceerd: het afleveren van met name versproducten tussen 00.00 en 07.00 uur. Vooral organische versproducten worden in de vroege uren afgeleverd in recyclable tassen die door klanten buiten worden gezet. De tassen houden temperaturen laag voor minstens negen uur.

Mobiel betalen

Zuid-Korea is het tiende land waar het aankomt op mobiel betalen. Zo’n 36,7% van de digitale kopers betaalt met mobiel (China 81,4%, Denemarken 40,9%). Het is daarmee het derde land ter wereld (bron: eMarketeer, oktober 2018). De grootste spelers in het veld zijn volgens Nasmedia Naver Pay (58,6%) de van oorsprong instant messaging app Kakao, (49,1%) en Samsung Pay (32,55). Om je een idee te geven: bijna een derde (19 miljoen) van de 60 miljoen Koreanen betaalt bijvoorbeeld regelmatig met de Kakao-app, meer dan 40 miljoen Koreanen gebruiken de instant messaging app regelmatig die geïnstalleerd is op hun mobiele telefoon.

Naver: Google van Zuid-Korea

Niet Google, maar lokale speler Naver is de Zuid-Koreaanse favoriet wanneer het op search en navigatie aankomt. Het in 1999 opgerichte Naver heeft een marktaandeel van 74,7% procent met meer dan 40 miljoen geregistreerde gebruikers en bijna 30 miljoen dagelijkse gebruikers (2017 cijfers). De ‘Google van Zuid-Korea’ biedt naast search ook een marktplaats, zaken als nieuws en entertainment en zoals gezegd de online betaaldiensten van Naver Pay aan.

Amazon en Alibaba

Amazon en Alibaba hebben een bescheiden marktaandeel in Zuid-Korea, afkomstig van cross-border aankopen door Koreanen, dus buiten Korea. Amazon en Alibaba verkopen nog altijd niet direct in Korea. Net als in veel Europese landen ligt de focus van ontwikkeling en expansie van de techgiganten elders in de wereld (Alibaba: binnenland China, Amazon: US, India). Wel wordt forst ingezet om Koreaanse retailers en brands te verleiden elders in de wereld (Amazon via Global Selling) c.q. China (TMall Global) producten te verkopen.

 

Bronnen: eMarketeer,  Financial Times, Nasmedia, Inside Retail Asia, Euromonitor International (EI), Wikipedia, Coupang, SSG.com, Blog van Chandler Nguyen en alle informatie waarvan ik kennis nam tijdens mijn bezoek aan Seoul, waaronder het Retail Future & Innovation Forum 2019, op 16 november 2019, als voorbereiding op de volgende en 8e Shopping Tomorrow studiereis 5-12 september 2020.

 

Contact

wamjongen@gmail.com

+31 (0)6 558 769 68
LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Tweets

Something went wrong with the twitter.

Nieuwsbrief

© 2023 Copyright Wijnand Jongen