Inzoomen op de cijfers – Boekblog #28

Ze liegen er niet om, de nieuwe cijfers in de Thuiswinkel Markt Monitor. Met een stijging van 12 procent in Q2, bestaande uit +52% voor producten en -45% voor diensten, komen de online consumentenbestedingen in de eerste helft van 2020 uit op maar liefst 6,36 miljard. Het bewijst eens te meer hoe vitaal –juist in corona tijd- de rol van e-commerce is voor de Nederlandse economie.
Highlights
Een mooie aanleiding om in te zoomen op een paar highlights. Want achter die totaalcijfers gaan per branche wel forse verschillen schuil. Dat brengt me op iets wat opvalt in de historie van e-commerce. En dat is het enorme onderscheid in de historische groeicurve van de verschillende sectoren. We hebben het vaak gemakshalve over de totale online consumentenbestedingen. Maar de ene branche heeft een compleet andere ontwikkeling doorgemaakt dan de andere.
Aanjager
Neem nu de reissector. Dat is een van de aanjagers geweest van het online kopen in Nederland. Niet voor niets besteden we daar in 25 Jaar Online Winkelen in Nederland een apart hoofdstuk aan. In plaats van de gang naar het reisbureau konden we, dankzij internet, thuis aan de keukentafel onze vakantie zoeken en boeken. Ook voor de reisorganisaties was online een uitkomst. Want het bespaarde kosten, en het product hoefde pas geleverd te worden nadat het was betaald. En dus zagen we dat al in 2007 de helft van alle vakantieboekingen in Nederland online ging.
Voorzichtig
Bij de doe-het-zelf sector is het omgekeerd. Die staat in 2007 online nog in de kinderschoenen. Ketens Praxis, Gamma en Karwei zetten rond die tijd behoedzaam hun eerste stapjes op internet. Die voorzichtigheid begreep ik wel. Een boormachine online aanbieden was goed te doen. Maar hoe kreeg je al die schroefjes en moertjes in je webwinkel?
Omgedraaid
Inmiddels zijn, mede onder invloed van corona, de trends compleet omgedraaid. De reisbranche wordt onevenredig hard geraakt door alle beperkingen. Met als gevolg dat in Q2 de online uitgaven aan o.a. vliegtickets en pakketreizen ten opzichte van het jaar daarvoor met een derde zijn geraakt. Pakketreizen zag zelfs een daling van 82% van omzet.
Het online doe-het-zelf kanaal is juist ontdekt door de consument. We zijn sinds de lockdown massaal thuis gaan klussen en het huis gezelliger gaan maken. Een groei van 121 procent zegt wat dat betreft genoeg.
Nieuwe klanten
Wat dit voor de lange termijn betekent, is koffiedik kijken. Maar één ding is zeker. En dat is dat we er als e-commerce sector steeds meer nieuwe klanten bij krijgen. Maar liefst 800.000 in het afgelopen tweede kwartaal! Die merken nu wat het gemak is van online kopen. En dat belooft veel goeds voor de toekomst!
Dit is blog 28, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.