Is innovatie het antwoord op de crisis? Als dat zo is, zijn we het jaar 2013 goed begonnen. Op 10 januari vielen Ogone, Salesupply, Dynalogic en Robin in de prijzen als meest innovatieve toeleveranciers voor de webwinkelbranche. En eigenlijk is het een dubbele prijs. In mijn ogen staat e-commerce op zich al voor innovatie. E-commerce = innovatie, zou je kunnen zeggen. Bedrijven die in deze markt opereren, bevinden zich in een omgeving waarin vrijwel niets lang hetzelfde blijft en nieuwe ontwikkelingen over elkaar heen buitelen. Als je dan de beste bent, is het mijns inziens een dubbel en dwars verdiende beloning voor goed ondernemerschap. Van harte gefeliciteerd!

Want laten we eerlijk zijn. In een wereld waarin nieuw al snel weer oud is, moet je echt opvallen met je producten of diensten. De verandering die je ermee teweeg brengt moet zoden aan de dijk zetten. Alleen dan valt het op en is het relevant voor webwinkels. De winnaars van de Thuiswinkel Innovatie Awards 2013 hebben dat overtuigend kunnen aantonen op het gebied van logistiek, betalingsverkeer, marketing en software. Dat innovatie de sleutel is tot succes zien we ook bij de webwinkels zelf. Bij Thuiswinkel.org zien we dagelijks de toonbeelden van ondernemers die hun nek durven uit te steken, die kansen zien en deze op tegendraadse wijze weten te benutten. Niet voor niets verwacht onze voorzitter Ed Nijpels dat online retail binnen vijf jaar een topsector zal zijn.

Toeleveranciers voor deze sector dragen in grote mate bij aan het succes. Goede oplossingen op tal van terreinen dragen bij aan goedlopende webwinkels. Dat mag beloond worden door deze mooie prijs voor business partners van Thuiswinkel.org. Dat mag ook beloond worden door goed beleid vanuit de overheid. Investeren in innovatie loont en draagt bij aan het economisch herstel van Nederland. En dat hebben we op dit moment nodig.

Ik wens onze sector daarom een innovatief 2013 toe! Ter inspiratie voor de rest van Nederland. Als dit de toekomst is, dan komen we er wel uit met ons allen.