500 duizend ondernemers zijn vóór Europa. Omdat Europa zorgt voor werk, innovatie, bedrijvigheid. Wist je dat Europa zorgde voor goedkoper vliegen? Ook is er dankzij beleid van de Europese Unie meer concurrentie, meer geïnvesteerd in snelle verbindingen en is er meer openheid over tarieven, waardoor we goedkoper kunnen bellen. Zaken die goed zijn voor consumenten en dus voor ondernemers.

Juist in Europa heeft Thuiswinkel.org, via Ecommerce Europe, een geschatte vijf miljard euro (!) aan lasten voor webwinkels kunnen tegenhouden. In het Europees parlement lagen twee jaar geleden plannen klaar dat bij het retourneren van producten boven de vijftig euro de retourzendkosten altijd voor rekening van de webwinkel zou moeten zijn. Los van de vraag of dit een zinnige regel is -Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe vonden van niet- is mijn punt: deze zaken worden in Brussel geregeld. En dat is goed omdat in de hele EU dan dezelfde regels gelden. Er zijn heel veel zaken die we niet in Nederland alleen kunnen regelen. Dat moeten we dus ook niet willen. Daarom ben ik voor Europa.

Mijn buurvrouw heb ik gevraagd a.s. donderdag mijn stem vóór Europa uit te brengen. Vanwege presentaties op twee grote e-commerce congressen in Shanghai en Beijing en een bezoek aan Alibaba in Hangzhou, ben ik niet in Nederland voor de Europese verkiezingen en helaas ook niet voor de uitslag. Komende dagen zal ik over mijn avonturen en ervaringen in China bloggen.