Een mijlpaal, zo mag je het wel noemen. Donderdag maakte Currence, eigenaar namens de banken van iDEAL, bekend dat de 250 miljoenste transactie plaats had gevonden met iDEAL. Een mijlpaal waar ook Thuiswinkel.org blij mee is.

Sterker nog: Thuiswinkel.org is daar trots op. Jarenlang heeft onze organisatie er voor gelobbyd om iets als iDEAL bij de banken van de grond te krijgen. In 2002 riepen we de banken in de eerste position paper van onze werkgroep Betalingsverkeer al op om te komen tot een gestandaardiseerd online betalingssysteem dat ‘eenvoudig, veilig, betrouwbaar en goedkoop’ was. Een systeem dat ‘eenduidig, over alle kanalen, bankinstellingen en banken heen’ zou werken en dat ‘gebruiksvriendelijk en goedkoop voor consument en thuiswinkelier’ zou zijn. Met de komst van iDEAL in 2005 zagen webwinkels dan ook een langgekoesterde wens in vervulling gaan. iDEAL is een voorbeeld van succesvolle belangenbehartiging van webwinkels.

Grote winst
Ook voor consumenten betekende de komst van iDEAL grote winst. Dat blijkt wel uit de cijfers: het is in Nederland het meest gebruikt online betaalmiddel. En ook uit onderzoeken blijkt dat consumenten het liefst hun betalingen via iDEAL doen. Online kopers waarderen vooral het gemak, de gebruiksvriendelijkheid en de veiligheid van het betaalmiddel. Het is voor consumenten prettig om in de vertrouwde internetbankieromgeving van de eigen bank te kunnen betalen. Het heeft veel consumenten daarmee het vertrouwen gegeven in online winkelen en veilig betalen.

Uiteraard is dit succes geen reden om vervolgens maar stil te blijven zitten. Ook na de komst van iDEAL hebben we samen met Currence gewerkt aan productverbetering en internationalisering van het betaalsysteem. Ook dat is niet zonder resultaat. De European Banking Association (EBA) maakte dit jaar bekend met een Europese OBeP pilot (Online Banking ePayments) te willen starten. 2012 wordt dus een belangrijk jaar. Een goede reden om epayments.eu goed te blijven volgen.

Internationale betalingen
Eerder dit jaar maakrten eps (Oostenrijk), giropay (Duitsland) en iDEAL (Nederland), na jaren van aandringen, bekend eindelijk te gaan samenwerken aan een nieuw online, inter-operabel betaalplatform. Voor consumenten betekent het dat zij in de toekomst ook internationale online betalingen kunnen verrichten met hun vertrouwde internetbankierprogramma.

Wat ons betreft is de tijd al lang rijp voor een Europese iDEAL-variant. Voor zowel webwinkels als consumenten is het goed om niet alleen nationaal maar ook internationaal te kunnen kiezen uit verschillende betaalmogelijkheden. Een diversiteit aan betaalopties zorgt voor goede marktwerking en voor innovatie waar iedereen in de dynamische markt van webwinkelen bij gebaat is. En daar hoort het over de grens kunnen betalen vanuit je internetbankieromgeving gewoon bij natuurlijk.

Ga zo door dus, vooral ook in Europa!