Het ‘amateurisme’ van Marktplaats – Boekblog #19

jul 26, 2020Blog, Boek

Marktplaats komt in Noorse handen. Adevinta wordt de nieuwe eigenaar. De advertentie/veilingsite heeft sinds de lancering in 1999 het online winkelen een stevige boost gegeven. Mede dankzij de ‘amateuristische’ uitstraling.

Amateuristisch

Op de ledenlijst bij de oprichting van Thuiswinkel.org is Marktplaats niet te zien. Het is eind 2000 en de advertentie/veilingsite is nog maar een kleine speler. In mei 1999 is Marktplaats door René van Mullem gelanceerd. Met zijn simpele opmaak en de oranje-blauwe achtergrond ziet de site er wat amateuristisch uit.

Geld verdienen met online advertenties blijkt in het begin niet gemakkelijk. Dat merken ook Bob Crébas en Reinier Bouwman van kringloopketen Het Goed. Zij nemen in 2000 Marktplaats over voor 270.000 euro en lijden in het begin verlies. Online marktplaatsen als Veiling.com, Viavia.nl, Veiling.nl en Ricardo.nl hebben in die jaren veel betere papieren om succesvol te worden in het bemiddelen tussen online vraag en aanbod. Want daar staan flinke investeerders achter.

Duizelingwekkend

Maar zoals zo vaak loopt de geschiedenis anders dan verwacht. Crébas en Bouwman weten Marktplaats binnen een jaar winstgevend te maken. In 2003 verkopen ze het bedrijf aan eBay. Ze krijgen er 225 miljoen euro voor, een bedrag dat iedereen op dat moment duizelingwekkend hoog vindt.

Maar eBay heeft het goed gezien: Marktplaats heeft toekomst. Het Nederlandse publiek heeft de site in de armen gesloten. Voor veel mensen is Marktplaats de eerste kennismaking met online kopen en verkopen. Op verjaardagen en bij koffieautomaten worden enthousiaste verhalen verteld over de meubels, babykleertjes en blokfluiten die via Marktplaats zijn gekocht en verkocht

Vertrouwen

Oscar Diele, de huidige mede-eigenaar van Flinders, krijgt na de overname door eBay de leiding over Marktplaats. Hij vertelt in 25 Jaar Online Winkelen in Nederland hoe hij het verdienmodel stap voor stap uitbouwt. De amateuristische ogende opmaak blijft daarbij bewust overeind. Want dat geeft Marktplaats een niet al te commercieel imago en wekt vertrouwen. Terwijl in werkelijkheid Marktplaats dan al uiterst commercieel is. ‘Toen ik in 2008 vertrok, haalden we marges waar je u tegen zegt.’

Overigens is wat Marktplaats doet strikt genomen helemaal geen e-commerce, maar advertentiebemiddeling. Maar dat maakt voor het publiek niet uit. Dat is er trots op dat het op internet iets heeft ge- of verkocht. En als e-commerce sector zijn we er goed mee. Marktplaats levert in de eerste jaren van de 21e eeuw een belangrijke bijdrage aan de groeiende populariteit van het online shoppen.

Van ons

Het bedrag waarvoor eBay het meerderheidsbelang aan Adevinta heeft verkocht – 9,2 miljard euro – is een veelvoud van de 225 miljoen die men er ooit voor betaalde. Voor de gebruikers zal er weinig veranderen. Die hebben al sinds jaar en dag het gevoel dat Marktplaats van ons, oftewel hartstikke Hollands is. En dat zullen ook de nieuwe eigenaren ongetwijfeld graag zo laten.

Dit is blog 19, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen inNederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.