Geduld wordt beloond – Boekblog #14

jun 13, 2020Blog, Boek

De ambities van Just Eat Takeaway reiken ver. Deze week werd bekend dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd de oceaan wil oversteken. En dat begon allemaal in Nederland in de vorige eeuw.

Het is om precies te zijn 1999 als Jitse Groen op een familiefeestje eten wil laten bezorgen. ‘We wilden Chinees bestellen en keken op internet’, vertelt Jitse jaren later in Emerce. ‘Het bleek dat er maar twee bedrijven online waren waar je pizza kon bestellen, en dan alleen in Amsterdam. Het zet de 21-jarige student aan het denken, en hij besluit zelf een online bezorgservice te beginnen, met de naam Thuisbezorgd.nl.

Voorgangers

Met het principe van het online bestellen van maaltijden was Jitse Groen, zoals we vaker zien bij succesvolle online ondernemers, niet de eerste. Al in 1995 lanceert Geert Boeve Pizza Online. En eind 20e eeuw komt in Londen Urbanbite op. Bij dat bezorgplatform kun je – net als later bij Thuisbezorgd – online maaltijden bestellen die geleverd worden door de aangesloten restaurants. De restaurants betalen een percentage per bestelling. In 2000 komt Urbanbite naar Nederland. Een van de belangrijkste geldschieters van Urbanbite is het Nederlandse Newconomy van Maurice de Hond, de investeringsmaatschappij die ook investeert in mijn online-initiatief, de virtuele winkelstad Macropolis.

Low key

Pizza Online en Urbanbite worden geen succes. Thuisbezorgd wél. En dat is vooral te danken aan de combinatie van kostenbewustzijn en geduld. Terwijl Urbanbite veel geld steekt in marketing, houdt Groen het low key. Na twee jaar zit Thuisbezorgd nog maar op een paar honderd bestellingen per dag. Maar dankzij de geringe kosten houdt Thuisbezorgd het vol. En als breedband ingang vindt, gaat het hard.

Het vervolg kennen we: Thuisbezorgd wordt onderdeel van Takeaway en gaat internationaal. In 2016 volgt de beursgang, en begin dit jaar de overname van Just Eat. 

Gemak

Thuisbezorgd heeft kritiek gekregen dat het, als platform, feitelijk niets zou produceren. Maar dat klopt niet. Want Thuisbezorgd voegt wel degelijk waarde toe aan de keten. Wat die waarde is? Dat is vooral gemak – een van de belangrijkste drivers van consumentengedrag.

En die waarde betaalt zich nog steeds uit. De laatste maanden is het aantal bestellingen bij Just Eat Takeaway door de coronacrisis met tientallen procenten gestegen. Met de overname van Grubhub is het einde van die groei nog lang niet in zicht. 

Dit is blog 14, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.