Ero-commerce – Boekblog #20

Seks doet het online nog steeds goed. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Thuiswinkel.org en de Hogeschool Amsterdam. De Corona Web Traffic Tracker laat zien dat de bezoekersaantallen van erotische webwinkels sinds het begin van de coronacrisis bovengemiddeld zijn toegenomen.
Bill Gates
Ook in de geschiedenis van het online winkelen speelt erotiek een rol van belang. Volgens een artikel in de Britse kwaliteitskrant The Guardian uit 1999 zou het Engelse model Danni Ashe voor de doorbraak van e-commerce belangrijker geweest zijn dan Bill Gates. Of dat klopt, weet ik niet. Maar duidelijk is wel dat het online kanaal voor erotische artikelen al vroeg als aantrekkelijk werd gezien. De klant hoefde zo niet naar de fysieke winkel en kon de bestelling min of meer anoniem thuis laten bezorgen.
Pabo
De ‘ero-commerce’ komt ook – al is het summier – aan bod in 25 Jaar Online Winkelen in Nederland. In de tijdbalk van het boek kom je namelijk ergens in het begin Pabo tegen. De postorderaar in erotische artikelen uit het Zeeuwse Hulst opende al in 1995 een eigen webwinkel. Pabo was daarmee een van de allereerste Nederlandse webshops. Later zou het verschillende keren een Nationale Thuiswinkel Award winnen voor de beste online lingerie shop. Vorig jaar werd Pabo failliet verklaard, maar inmiddels heeft het, onder de vleugels van ECD, een doorstart gemaakt.
Niet voor niets
In de loop van de afgelopen kwart eeuw zijn er in deze sector talloze webwinkels gelanceerd. Zoals Christine le Duc, Willie, Easytoys, Condomerie en nog veel meer. En niet voor niets hebben ook grote spelers als bol.com en Wehkamp hun eigen erotische afdeling. Al zul je die niet prominent op de landingspagina vinden.
Dit is blog 20, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.