Met alle ellende in de media over teruglopende bestedingen, laag consumentenvertrouwen is het fijn om goed nieuws naar buiten te mogen brengen. Vanochtend bezocht ik het nieuwe distributiecentrum van PostNL in Amersfoort voor onze gezamenlijke persconferentie (zie ook foto RTL4 nieuws bij interview voor nieuws vanavond). Vandaag op 4 december worden er zo’n 650.000 pakjes door PostNL verwerkt, op een normale dag zijn dat er 420.000. Ik heb al veel distributiecentra mogen bezoeken, maar het blijft fascinerend om tussen lopende banden en sorteervakken honderden en honderden  al dan niet ingepakte cadeautjes voorbij te zien razen.

Dan naar  het goede nieuws dus: onderzoek van Blauw Research onder onze leden laat zien dat er in deze Sinterklaasweken voor € 128 miljoen aan producten wordt gekocht. Dat is 42% meer dan in een normale week. Vorig jaar bedroeg de stijging nog 36%, dus de conclusie is gerechtvaardigd dat we weer meer pakjes zijn online zijn gaan kopen voor Sinterklaas. Dat laat zich ook vertalen in meer pakketjes die worden verstuurd, zo’n 41% meer dan in een normale week. En da’s goed nieuws voor  leden van Thuiwinkel.org en voor webwinkels in het algemeen.

Nederlandse webwinkels lijken daarmee te profiteren van het vertrouwen van consumenten in webwinkelen en het lijkt er langzamerhand op dat de crisis misschien wel webwinkels in de kaart speelt. Onderzocht werd ook waar dat nou aan ligt. Belangrijkste redenen om in deze Sinterklaasperiode aankopen online te doen, zijn de tijdsbesparing die het oplevert (37%), de mogelijkheid om 24/7 aankopen te doen (37%) en het prijsniveau van de producten op internet (31%). Het vermijden van de drukte in de stad en vanuit huis Sinterklaasaankopen kunnen doen is met gemiddeld 25% ook een belangrijke reden om het internet op te zoeken. Bovendien dragen het bestellen via de tablet en mobile en de snelle levering ook bij aan de verdere groei van de markt voor online feestverkopen.

Dan het jaarlijkse lijstje van meest gekochte producten voor Sinterklaas:

  • Tablets (Apple & Android)
  • LEGO Star Wars en LEGO Friends
  • Skylanders game en losse figuren
  • Playmobil
  • Smartphone: Samsung Galaxy SIII
  • Monopoly Millionaire
  • PS3 game: FIFA 13

Bekijk ook de infographic!