Elke crisis leidt tot nieuwe ideeën – Boekblog #7

In elke crisis worden nieuwe ideeën geboren. Airbnb is er een voorbeeld van. Dat begint midden in de kredietcrisis. De Amerikaanse start-up groeit uit tot een wereldwijd succes, maar wordt nu geconfronteerd met ongekende uitdagingen.
AirBed & Breakfast, dat is de volledige naam van de online marktplaats die Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk in 2008 lanceren. De eerste slaapplaatsen die ze verhuren, zijn luchtbedden bij mensen thuis. Het concept doet amateuristisch aan, maar Airbnb blijkt een schot in de roos. Juist in de jaren van de kredietcrisis vinden huurders het een aantrekkelijk alternatief. Want bij iemand in huis een slaapplek huren is goedkoper dan in een luxe hotel. Bovendien zijn de locaties vaak ideaal qua ligging.
Vanuit de VS verovert Airbnb de hele wereld. In het begin krijgt het platform veel waardering als sympathieke exponent van de deeleconomie. Maar na verloop van tijd zien overheden en bewoners Airbnb steeds meer als een lastpost vanwege de ‘rolkofferterreur’. En dus volgt er regelgeving. Zo stelt de gemeente Amsterdam vanaf 1 juli 2020 in een deel van het centrum een verbod in voor vakantieverhuur.
Voor bedrijven als Airbnb vormen die beperkingen niet de grootste uitdaging. Belangrijker is dat de consument zijn reis- en boekingsgedrag zal gaan aanpassen.
Het is een wetmatigheid in de e-commercegeschiedenis dat veranderend consumentengedrag altijd leidt tot nieuwe online initiatieven. En dat gaat ook nu gebeuren. ‘De coronacrisis is ook een bron van innovatie,’ stelde Kitty Koelemeijer eerder deze week bij de digitale kick-off van ShoppingTomorrow.
Of bestaande platformen daarin de lead behouden of dat nieuwe start-ups het – deels – van hen overnemen, dat is een vraag waarop alleen de toekomst het antwoord weet.
Dit is blog 7, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.