Trots vanuit mijn Europese hart op fraaie groeicijfers voor de Europese e-commerce en trots op de mooie infographic die Ecommerce Europe heeft geproduceerd. Vandaag maakten we op EurActiv –leidende nieuwsbron voor alles dat Brussel heet- de cijfers over Europese e-commerce- bekend. De cijfers zijn afkomstig uit de nieuwe publicatie van Ecommerce Europe: European B2C Ecommerce Report 2013. Dit rapport is vanaf vandaag te bestellen via de website van Ecommerce Europe.

De Europese e-commerce markt neemt een snelle vlucht. In 2012 groeide de Europese online omzet van producten en diensten met 19% naar € 311,6 miljard. De EU28 (inclusief Kroatië, dat EU-lid wordt vanaf 1 juli 2013) behaalde een omzet van € 276,5 miljard. Dat is 88,7% van de totale Europese B2C e-commerce omzet, een groei van 18,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Drie landen nemen een belangrijke plaats in de Europese e-commerce markt: het Verenigd Koninkrijk (€ 96 miljard), Duitsland (€ 50 miljard) en Frankrijk (€ 45 miljard). Het totaal van € 191 miljard van deze drie landen is samen goed voor 61% van de totale Europese B2C e-commerce sector en 69% van de EU28.

De Europese e-commerce markt groeit dus fors door en overtreft de groei van de traditionele verkoop van goederen en diensten. B2C e-commerce geldt als een van de voornaamste nieuwe drijvers van de Europese economie. Er zijn echter grote verschillen tussen de ontwikkeling van de volwassen markten in het Noorden en het Noordwesten en de ontwikkelingen van de opkomende landen (die met een grote inhaalslag bezig zijn) in Zuid-, Centraal en Oost-Europa.

Europese regio’s
West-Europa (o.a. het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Benelux en Ierland) is de regio met de hoogste B2C e-commerce omzet in Europa. Dit komt door de impact van twee van Europa’s grootste e-commerce economieën: het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. West-Europa vertegenwoordigt € 160,8 miljard (51,6%) van de totale Europese e-commerce markt.

Centraal Europa – o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Polen – is de op een na grootste
e-commerce regio van Europa, met € 76,3 miljard (24,5% van de Europese e-commerce sector ). Duitsland, het op een na grootste e-commerce land van Europa, is toonaangevend in Central Europa.

In 2012 werden de Noord-Europese landen ingehaald door Zuid-Europa, dat nu de derde plaats inneemt binnen Europa met een omzet van € 33,2 miljard en een groeicijfer van 33,6%. Het aandeel van Zuid-Europa in de totale e-commerce markt van Europa is 10,7%. De twee gebieden met de meest opkomende e-commercemarkten zijn Oost-Europa en Zuid-Europa, met o.a. Spanje, Italië, Portugal, Griekenland en Turkije.

Noord-Europa – o.a. Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen, IJsland en de Baltische Staten – staat nu op de vierde plaats, met een omzet van € 28,7 miljard, een daarmee een marktaandeel van 9,2%.

Oost-Europa, met Rusland voorop, laat een indrukwekkende groei zien van 37%, met een omzet van € 12,6 miljard en een marktaandeel van 4%.

Wil je meer weten over deze regio’s? De komende zomer komt Ecommerce Europe uit met 5 regio rapporten. De rapporten bevatten zo’n 30 infographics –a la de Europese infographic- en profielen van landen. De rapporten zijn hier te verkrijgen.