“Het is aan ondernemers om kansen in de circulaire economie te pakken”
Niets is zo mooi als tijdens een verre reis mijn beschouwingen op de ontwikkeling van de markt te kunnen geven. En dan doel ik niet eens op de bestemming. Door even van buiten naar binnen te kijken kun je namelijk trends waarnemen en lering trekken uit plaatselijke ontwikkelingen. Zo heb ik in de afgelopen maanden in Zuid-Oost Azië met veel mensen gesproken over de wijze waarop we e-commerce voor komende generaties duurzamer kunnen maken. Vooral in China is het een grote zorg op welke wijze de hele retailketen nu omgaat met duurzaamheid en circulariteit. In die gesprekken kom je op ideeën en gedachten die je mee terugneemt naar Europa en naar Nederland. Kortom, je moet onderweg zijn om de bewegingen in de veranderingen op de markt te kunnen zien.
Bedrijven moeten íets met duurzaamheid
Maar je hoeft niet altijd ver van huis te gaan om op mooie duurzame innovaties te stuiten. Zo bracht ik tijdens een korte fietsvakantie een bezoek aan Derrick Neleman in Zutphen. Derrick is een lokale ondernemer die zelf op eigenzinnige wijze biologische kwaliteitswijnen maakt in Spanje. Eigenzinnig, omdat hij jonge designers betrekt in het ontwerpproces van winkel en producten en zo behoorlijk gedurfd de wijn naar onze tijdgeest brengt. Natuurlijk zijn de wijnen biologisch en veganistisch gecertificeerd. Duurzaamheid zit in het DNA van het bedrijf. En dat zie je aan alles. Van de kurk in de fles tot bezorging per fiets.
Nederland circulair in 2050
Neleman’s aanpak past volledig binnen de ambitie die de rijksoverheid heeft geformuleerd.
In het Grondstoffenakkoord ‘Nederland Circulair in 2050’ staan afspraken om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. En dat moet ook wel, want de vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd sterk toe. Een heel zichtbaar voorbeeld dat hieruit voortkomt is dat er geen gratis plastic tas meer te krijgen is bij een bezoek aan de winkel. Ook afvalscheiding op o.a. stations moet ertoe leiden dat er in 2030 al 50% minder primaire grondstoffen worden gebruikt, zoals mineralen, metalen en fossiel. Met het Thuiswinkel.org Bewust Bezorgd initiatief hebben wij als e-commercesector het doel gesteld om in 2025 nog maar 50% van de huidige hoeveelheid CO2 uit te stoten bij de bezorging van pakketten, een enorme reductie in brandstof.
Innoveren met een oer product
In een circulaire economie houden makers van producten bij het ontwerp al rekening met hergebruik. Neem het gebruik van kurk bij wijnen. De hele wijnwereld keert het de rug toe en kiest tegenwoordig voor de risicoloze single-use oplossing van aluminium dopjes. Niet erg duurzaam uiteraard (nog even los dat het heel wat charme wegneemt). Waarom niet innoveren en investeren in een natuurproduct als kurk? Het is precies wat Neleman doet. Door haar wijnen te voorzien van een hypermoderne draaikurk snijdt het mes aan twee kanten: de voordelen van de schroefdop en het duurzame karakter van kurk. Want met een kurk in de fles heb je een verpakking die volledig recyclebaar is en duurzaam geproduceerd. De volgende stap die Neleman zet is om de grondstof kurk daadwerkelijk te recyclen. Daartoe heeft het wijnbedrijf onlangs het Neleman Kurk Retour programma gelanceerd. De ingezamelde kurken worden vermalen tot een ruwe korrel. Dit is te gebruiken als isolatiemateriaal of kan worden samengeperst als basis composiet om nieuwe producten van te maken.
Zo staat de kurk in deze blog symbool van het begin van een verre reis die (web)winkels moeten afleggen op het gebied van duurzaamheid. Van wijnfles tot iedere denkbare productcategorie. Duurzaamheid en circulair betekent niet dat het wiel telkens opnieuw moet worden uitgevonden. Binnen de retail en e-commerce sector moeten duurzame initiatieven breed worden gedragen, zoals het Bewust Bezorgd initiatief van Thuiswinkel.org laat zien. Maar uiteindelijk is het aan die ene ondernemer om de kansen en de mogelijkheden te zien en te pakken. En het is aan die ene ondernemer om te durven en te doen.
Deze blog is oorspronkelijk van Thuiswinkel.org: bekijk hem hier.