De toekomst maken we zelf – Boekblog #26

sep 13, 2020Blog, Boek

Het mooie van de toekomst is dat we hem zelf mede kunnen bepalen. Om dat te doen, is het essentieel dat je alert bent op trends en beschikt over een innovatieve mindset.

Winnaars

Hoe belangrijk het in e-commerce is op het juiste moment de relevante trends te zien, laat de geschiedenis ons zien. Marktplaats, bol.com, Thuisbezorgd.nl, Picnic: allemaal winnaars die niet alleen door en door innovatief zijn maar ook at the right time inspeelden op de behoeften en wensen van de consument.

Megatrends

Maar die geschiedenis is niet alleen leerzaam. Het is ook een ideaal vertrekpunt om vooruit te kijken. Wat gaat er de komende decennia veranderen? Wat wordt de impact van voice commerce voor ondernemers? Wat zijn de kansen die kunstmatige intelligentie je biedt om een nog beter en meer gepersonaliseerd aanbod te doen? In het slothoofdstuk van 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, waaraan ook meegewerkt is door Kitty Koelemeijer, gaan we uitgebreid in op megatrends als data, artificial intelligence, blockchain en voice commerce. 

Revolutie

Sinds deze week staan ze ook online, bij de Thuiswinkel e-academy. In de gratis e-learning die Kitty en ik hebben samengesteld, willen we retailers van nu en morgen trainen. Wie de e-learning volgt, wordt beter in het duiden en interpreteren van trends en innovaties. En dat is een must voor de e-commerce professional. Want we staan nog maar aan het begin van de revolutie in retail. De technologische ontwikkelingen gaan straks nog sneller. Het is in ons vakgebied van levensbelang daar goed op voorbereid te zijn!

Dit is blog 26, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.