De pluspunten van het afhaalpunt – Boekblog #25

We hebben de consument met z’n allen een beetje verwend. Die verwennerij heeft bijgedragen aan het succes van e-commerce. Maar tegelijkertijd mogen we die consument best ondersteunen in diens zoektocht naar verantwoord gedrag. Bijvoorbeeld met het stimuleren van de keuze voor afhaalpunten.
Ondergeschoven kindje
In de beginjaren was bezorgen het ondergeschoven kindje van de customer journey. Wij – de webwinkel én de klant – waren allang blij als het pakje correct en redelijk op tijd werd bezorgd. Als de verpakking buitenmaats was of als de bezorgronde niet efficiënt was ingericht, maakten we ons daar niet echt druk over.
In 25 Jaar Online Winkelen in Nederland beschrijven we, in het hoofdstuk ‘Van pakjes droppen naar bewust bezorgen’, hoe in de loop van de jaren het bezorgproces radicaal is veranderd. Niet alleen de volumes, maar ook de keuzemogelijkheden van de klant zijn enorm toegenomen. Bezorgen werd voor webshops een concurrentiewapen, waarbij de bezorgkosten steeds meer naar de winkelier verschoven. De consument is in control gekomen. We maken het hem/haar graag zo gemakkelijk mogelijk.
Bewust en duurzaam
Met gemak is niet zoveel mis. We worden allemaal van tijd tot tijd graag in de watten gelegd. Maar daar staat ook verantwoordelijkheid tegenover. Als we het bezorgproces op een bewuste en duurzame wijze willen organiseren, kan en mag de consument daar ook bijdragen.
Deze week presenteerden we een onderzoek dat TNO in opdracht van Thuiswinkel.org en Topsector Logistiek heeft gedaan. In het Radio 1-journaal van NPO heb ik deze week toelichting gegeven bij dat onderzoek. Met als boodschap dat afhaalpunten flink kunnen helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Als de helft van de pakketten in de bezorgronde van een busje bij een afhaalpunt wordt afgeleverd, dan bedraagt die reductie zo’n 17%.!
Voordelen
Naar een afhaalpunt gaan heeft voor de consument goed beschouwd ook heel wat voordelen. Door op de fiets of lopend een pakje op te halen, ben je lekker duurzaam bezig, en we weten dat veel consumenten daar graag aan bijdragen. Je hebt ook nog wat extra beweging. En als je thuis dringend zit te wachten op een pakketje en je moet de deur uit, is de kans minder groot dat je de bezorger misloopt en tot morgen moet wachten. Met een afhaalpunt heb je als klant zelf de regie.
Het aantal afhaalpunten groeit overigens stevig. In augustus 2016 telde Paazl in Nederland 5850 afhaalpunten. Eind 2019 kwamen we uit op 9584. Nu nog zien dat de consument ze vaker weet te vinden!
Dit is blog 25, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart