De (online) shoppende senior – Boekblog #17

‘Wacht maar af, consumenten vervallen weer zo in hun gedrag van vóór de uitbraak van het virus.’ Dat soort voorspellingen kom ik de laatste tijd regelmatig tegen. Voor een deel zullen ze ongetwijfeld kloppen. Want we willen weer graag onbekommerd bij elkaar komen.
Maar als er één geschiedenis is die bol staat van verandering, dan is het wel die van e-commerce. En sommige van die veranderingen gaan nu extra hard. Neem de senioren die online shoppen. In april zagen wij al bij Thuiswinkel.org dat er veel ouderen voor het eerst het gemak van digitaal winkelen ontdekten. En dat laten ze zich niet zomaar afnemen.
Kopen op afstand doen oudere consumenten overigens allang. In de begindagen van Thuiswinkel.org hadden we naast webwinkels heel wat postorderaars onder onze leden. Die ‘postduiven’ hadden veel klanten die op leeftijd waren. In 25 jaar online winkelen in Nederland vertelt Rolf Burrekers, destijds de financiële man van Yves Rocher Nederland, hoe eind jaren negentig de Franse moeder van het cosmetica-postorderbedrijf niets zag in online winkelen. De klanten waren overwegend niet meer zulke piepjonge dames. En die hadden niets met ‘dat internet’. De gemiddelde internetgebruiker was rond 2000 nog overwegend mannelijk en hooguit een jaar of 40.
Geleidelijk is de leeftijdsgrens van internetshoppers verder opgerekt. Daar heeft de lockdown een schep bovenop gedaan. Volgens recent onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International heeft een derde van de vijftigplussers sinds maart dit jaar het gemak van online shoppen ervaren. Veel van die nieuwelingen gaven aan dat ze ook in de toekomst online blijven kopen. Niet alles gaat terug naar het oude.
Dit is blog 17, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.