Toch een beetje teleurstelling. Had gehoopt dat de online consumentenbestedingen in 2012 de grens van 10 miljard zou passeren. Dat is net niet gelukt. De teller is blijven steken op 9,8 miljard euro, een stijging van 9% ten opzichte van een jaar eerder. Waar we als webwinkels overigens ongelofelijk trots op mogen zijn. In tijden van crises, terughoudende consumentenbestedingen en laag consumentenvertrouwen boeken webwinkel ondernemers, of het nou om producten gaat (+12%) of diensten (+6%) een prachtig resultaat te boeken.

Vanochtend was er vanaf 07.00 veel aandacht voor de jongste cijfers van Thuiswinkel.org, Blauw Research en GfK bij de NOS, op zowel radio als tv. ‘Crises treft webwinkels niet’, zo kopte de NOS op haar nieuwspagina’s. Om te vervolgen met het feit dat de economische malaise en het lage consumentenvertrouwen hebben weinig effect op aankopen via internet.

De groei van online verkopen wordt gestimuleerd door het gegeven dat consumenten steeds vaker bestellen via internet. In 2012 hebben online kopers gemiddeld ruim 8 bestellingen per persoon gedaan, 8% meer dan een jaar geleden. Ook het totaal aantal online bestellingen blijft verder stijgen met 13% naar 88 miljoen orders in 2012. Dat zijn ruim 240.000 bestellingen per dag. Wel wordt er minder uitgegeven per bestelling. Consumenten besteden € 111 per order, 4% minder dan in 2011. Daar zien we dus wel degelijk dat de crises ook webwinkels  niet onberoerd laat.

Een andere ‘driver’ van de groei komt voort uit het aantal online kopers. Dat neemt nog altijd toe. In 2012 hebben 10,58 miljoen internetters een online aankoop gedaan. Een stijging van 4% in vergelijking met een jaar geleden. De aanwas van nieuwe kopers vlakt wel af; in 2012 hebben 400.000 Nederlanders voor het eerst via internet gekocht.

Bekijk hier de infographic

Bekijk hier het hele persbericht

Beluister hier het interview op nos.nl