De geboorte van Thuiswinkel Waarborg – Boekblog #12

mei 30, 2020Blog, Boek

Thuiswinkel Waarborg is onverminderd populair. Voor nieuwe leden van Thuiswinkel.org is het logo een belangrijk motief om lid te worden. Dat succes hadden we bijna 20 jaar geleden, bij de geboorte van het keurmerk, niet kunnen voorzien.

Primeur

Ik moet wel eerlijk zijn: Thuiswinkel Waarborg is niet het eerste keurmerk voor webwinkels dat in Nederland is gelanceerd. De primeur had de Consumentenbond. Zij kwamen al in november 1999 met Web Trader. Dat moest de online kopers in de begindagen beschermen tegen webshops die het niet zo nauw namen met hun beloftes aan de klant.

Op zich was dat een prima initiatief. Maar bij Thuiswinkel.org vonden we dat er iets niets aan klopte. Want de Consumentenbond was toch de instantie die als waakhond fungeerde bij allerlei bestaande keurmerken? Was het dan wel zo logisch om je eigen keurmerk te beheren? Werd de bond zo niet de slager die zijn eigen vlees keurde?

Ik heb dat argument destijds aan Felix Cohen, de toenmalige directeur van de Consumentenbond voorgehouden. Hij was het ermee eens. Drie maanden nadat we op een persconferentie in april 2001 Thuiswinkel Waarborg lanceerden, is Web Trader opgeheven.

Geen wassen neus

Vanaf begin 21e eeuw hadden de webshops die het logo op hun site hadden, bij twijfelende kopers een streepje voor. Ging een webwinkel de fout in, dan kon men het lidmaatschap kwijt raken. ‘We waren als een kind zo blij dat we in die eerste jaren ook af en toe een lid konden royeren’, zegt Gerard Marsman, onze eerste voorzitter, in 25 jaar online winkelen. Zo lieten we als club zien dat het keurmerk geen wassen neus was. Sinds 2009 ziet een onafhankelijke stichting toe op de certificering en toetsing van de webwinkels die het keurmerk voeren.

Verdubbelen

Voor startende webshops is Thuiswinkel Waarborg een van de belangrijkste redenen om het lidmaatschap van Thuiswinkel.org aan te vragen. En starters, daarvan zijn er dit jaar heel wat. Want al hoor je in de media vooral over ondernemers die er door de huidige crisis bijna of helemaal mee stoppen, in de online wereld zien we juist het omgekeerde. Sinds de uitbraak van het corona-virus hebben we het aantal aanvragen om lid te worden van Thuiswinkel.org ten opzichte van vorig jaar zien verdubbelen!

Dit is blog 12, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.