De doorbraak van online boodschappen – Boekblog #4

mrt 28, 2020Blog, Boek

Picnic, Jumbo.com, Albert Heijn online en andere thuisbezorgers draaien momenteel overuren. Voor veel klanten is het in de huidige crisis een uitkomst dat ze hun dagelijkse boodschappen online kunnen bestellen. Maar het heeft een tijd geduurd voordat het thuisbezorgen van de boodschappen is doorgebroken.

Niets nieuws

Boodschappen thuis bezorgen is niet nieuws. De senioren onder ons herinneren zich ongetwijfeld nog de tijd dat de melkboer en de SRV-man aan de deur kwamen. Die service verdwijnt door de opkomst van de supermarkt. Maar Internet opent nieuwe mogelijkheden. Albert Heijn is eind 20e eeuw met AH Thuisservice de eerste supermarktketen waar je online kunt shoppen.

Veelbelovende markt

Rond 2000 storten start-ups als MaxFoodMarket, Smaak.nl en Truus.nl zich op de veelbelovende markt van online boodschappen. De verwachtingen zijn hoog. Natuurlijk zijn er de kosten van het bezorgen. Maar daar staat tegenover dat een online supermarkt flink bespaart op dure vierkante winkelmeters en op caissières en ander winkelpersoneel. Met genoeg klanten moet het lukken.

Dat laatste blijkt niet zo eenvoudig. Het lukt de online supers van het eerste uur niet voldoende klanten te trekken. Via internet boodschappen is voor de meeste Nederlanders nog te onwennig.

Picnic

In 2015 komt er een nieuwe partij die de markt een impuls geeft. Picnic verwerft, met de ruggesteun van grote investeerders, al snel een stevig marktaandeel. Ook supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo zetten de laatste jaren stevig in op het thuisbezorgen.

Inmiddels zijn we er aan gewend ook ons dagelijks boodschappenlijstje online in te voeren. En door de coronacrisis is het thuisbezorgen relevanter dan ooit!

Dit is blog 4, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.